— Vi må våge å ta debatten om hva innvandringspolitikken har ført med seg og hvilke konsekvenser det har hatt for den videregående skolen. Dette gjelder ikke bare asylsøkere, men også arbeidsinnvandringen, sier Christian Eikeland, gruppeleder i Frp i Vest-Agder fylkesting.

Tall far Statistisk sentralbyrå viser at antall innvandrere i Agder vil øke fra 29.000 i år til 67.000 om 25 år. Dette omfatter både arbeidsinnvandring og asylsøkere.

Tallene viser også at antall innvandrere i Vest-Agder har blitt nesten doblet på ti år (se fakta).

Frp vil nå prøve å få flertall for et eget innvandringsregnskap for hva dette vil si for den videregående skolen i Vest-Agder.

— Vi vet at det i denne gruppa er flere som har utfordringer knyttet til både psykisk helse og til språk. Det er vanskelig å regne seg fram til et tall på hva dette koster, men vi vil be om en sak der vi får vite mer om hvilke utfordringer dette gir.

Egen sak

Gruppeleder i Frp, Christian Eikeland (th), mener fylkespolitikerne nå må få en skikkelig oversikt over konsekvensene av flere tospråklige i de videregående skolene. Her sammen med partikollega Kåre Glomsaker i forbindelse med at forslaget til budsjett ble presentert tirsdag. Foto: Kjetil Reite

Frp mener økt antall innvandrere kan være noe av grunnen til et stramt skolebudsjett for Vest-Agder. De kommer derfor til å ta opp spørsmålet allerede i budsjettarbeidet som nå starter.Der kommer de til å møte motstand.

— Jeg kan ikke se at dette skal være noe tema. Vi er forpliktet til å gi en utdanning til de som har krav på det og det må være vårt viktigste anliggende, sier Toril Runden, gruppeleder i Ap.

Hun har ingen tro på at utgifter til flere tospråklige skal være grunnen til at fylkespolitikerne nå skal vedta det som blir omtalt som et svært stramt budsjett.

— Jeg har aldri hørt at det er her det ligger, så det vil undre meg om veldig mange vil stemme på forslaget fra Frp, sier Runden.

Mer norskundervisning

Utdanningssjef Arly Hauge kjenner ikke til forslaget fra Frp. Han sier at det først og fremst er innen språkopplæring de har ekstra utgifter på grunn av flere tospråklige.

— Vi har nå en egen gruppe som jobber med hvordan vi kan bli bedre i språkopplæring og legge bedre til rette for denne gruppa, sier Hauge.

Han sier det ikke er vurdert om tospråklige er overrepresentert når det gjelder spesialundervisning eller om det er ekstra mange av de som dropper ut.

Ble bedre

Hauge mener de videregående skolene kan gi bedre norskundervisning til tospråklige.

— Vi som organisasjon har en utfordring når det gjelder å bli bedre. Mange elever har et godt grunnlag fra før, men de har et annet utgangspunkt enn de som har bodd her i 16 år.

— Hva synes du om forslaget fra Frp om å ta en grundig gjennomgang av hvilke utgifter flere tospråklige fører med seg?

— Hvis vi får en slik sak, skal vi selvsagt undersøke det og se om det er noe vi vil ta fatt i.

Vekst

Christian Eikeland mener veksten i antall innvandrere vil bli et viktig politisk spørsmål framover.

— Vi som fylkespolitikere kan ikke si ja eller nei til mer innvandring, men når vi har en så sterk vekst som vi nå ser, må vi våge å ta debatten om hva det kan føre til, sier Eikeland.