— Mange har vinket kontantstøtten farvel, men siste ord er ikke sagt. Jeg er glad det fokuset jeg og KrF har bidratt til i denne saken. Behovene i familiene er forskjellige, og valget om å være hjemme med barn må settes like høyt som valget om å være ute i full jobb, sa oppvekstpolitiker Irene Solli (KrF) i bystyret onsdag.

I dag er det flertall i bystyret for den kommunale kontantstøtten, men det kan ryke i neste periode. Høyre skal nemlig behandle et forslag til program der ordningen avsluttes.

Begrunnelsen er at det hindrer integrering, at kvinner ikke kommer seg i jobb og at tospråklige barn ikke kommer seg i barnehage og blir for dårlige i norsk.

- Overformynderi

Arbeiderpartiet har fremmet forslag om å avvikle ordningen allerede nå. Men Høyre står fast på en avtale med KrF, Pensjonistpartiet og Frp om at det blir kontantstøtte også i 2015. Ordningen innebærer at familier som ikke benytter barnehage mottar 4000 kroner fra barna fyller to år.

KrF satser på at ordningen fortsetter inn i neste periode.

— Det er reaksjonært, gammeldags og overformynderi å være mot kontantstøtten. Det er spesielt at 40 barn med innvandrerbakgrunn skal få skylda for dårlig integrering, sa varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) fra bystyrets talerstol.

Han viste til kommunens egne tall som viste at 104 barn mottar kommunal kontantstøtte. Kommunen antar at 46 prosent er tospråklige.

— Vi er opptatt av valgfrihet og ikke en sosialistisk tenking der staten følger deg fra vugge til grav, sier Kristiansen til Fædrelandsevennen.

- Velkommen etter

Leder i Høyres programkomite, Mette Roth, sa i bystyret at hun anså debatten om kontantstøtten for død siden de har lovet å bevare den ut perioden.

— Hva som skjer i neste periode, kan ikke jeg si noe om nå, sa Roth som også leder oppvekststyret

Hun fikk uansett skryt fra Ap og SV.

— Jeg vil ønske Høyre velkommen etter, sa Harald Hageland (SV)

— Det er ikke vårt oppdrag å belønne folk for ikke å benytte seg fra et offentlig tilbud, sa Isabelle-Louise Aabel (Ap).

Kamp

Det store flertallet av to-åringer i Kristiansand har altså foreldre som velger å ha dem i barnehage i stedet for å være hjemme med dem.

— Ordningen har nok blitt mindre enn det man hadde tenkt. Men likevel er det noen viktige innvendinger. Det viktigste er at det er feil å subsidiere noen for å være hjemme, sier Harald Hageland til Fædrelandsvennen.

Han er likevel i tvil om ordningen skulle bli avviklet, selv om Høyre skulle programfeste det.

— Jeg tror saken er så viktig for KrF at enten så aksepterer Høyre fortsatt kontantstøtte, eller så bryter de ut av samarbeidet.