KRISTIANSAND: Laila Koland Bjerland, Liv Eriksen og Inger Margrethe Åsland reiste 10. november til senteret for mental helse i Victoria Road, Hartlepool. De tre sykepleierne arbeider til daglig ved klinikk for psykiatri og avhengighetsbehandling for DPS Lovisenlund i Øvrebø. Damene er de siste av i alt nesten 40 ansatte ved diverse døgnavdelinger på Sørlandet som har vært med i utvekslingen. Samarbeidet startet for seks år siden, da det ble opprettet en kontakt mellom psykiatrien på Sørlandet og Esk and Wear Valleys NHS Trust i Hartlepool.

Formålet med utvekslingsturen er å tilbringe en uke sammen med de ansatte på Victoria Road for å observere deres arbeidsmetoder og på den måte drive fagutvikling.

— Vi får se hvordan de arbeider der borte. Vi er innom både på akutt-avdelingen, døgnavdelinger, avdeling for rusbehandling og ulike dagsentertilbud. Her får vi et innblikk i hvordan det engelske helsepersonellet innen psykiatrien løser de samme utfordringene som vi selv har, sier enhetsleder ved DPS Lovisenlund avdeling Øvrebø, Øyvind Dåsvatn.

Fruktbart samarbeid

Han legger trykk på at samarbeidet har vært svært fruktbart. De norske ansatte får være med på "gulv-nivå" i alle sammenhenger og opplever arbeidshverdagen til de engelske kollegene.

— Jeg har fått utelukkende positive tilbakemeldinger fra de av våre medarbeidere som har vært med på utvekslingen. De blir godt tatt imot og mottar mange gode faglige råd. Det at Hartlepool er en by med 100.000 innbyggere gjør den veldig lik på Kristiansand og omegn, og vi opplever at vi møter veldig like utfordringer i vårt arbeid, sier Dåsvatn.

De tre sykepleierne fra Øvrebø returnerer til Kristiansand 17. november.

I den tiden utvekslingen har foregått har også en rekke engelske leger og sykepleiere vært på gjenvisitt på Sørlandet for å gjøre de samme erfaringene med norsk psykiatri.