KRISTIANSAND: De sju er blant 86 utsendinger som skal avgjøre om homofile i parforhold kan være prest, diakon eller organist i Den norske kirke.

Avgjørelsen faller på Kirkemøtet i Øyer i Gudbrandsdalen 12. til 17. november.

Terje Hærås

Leder av rådet, personalsjef ved Modum Bad, er blant de fire som sier nei:

— Jeg ønsker å utsette saken for å jobbe mer med bibeltekster og erfaringsmateriale. Det vil uansett være en illusjon å tro at Kirken en gang for alle blir ferdig med denne krevende saken nå. Bispedømmerådets medlemmer står fritt til å følge sin overbevisning. Saken reiser også krevende spørsmål til oss som arbeidsgivere.

Stein Reinertsen

Sogneprest i Farsund sier også nei:

— Saken er blant de absolutt vanskeligste i alle verdens kirker. I utgangspunktet støtter jeg Kirkemøtets gjeldende vedtak fra 1995 og 1997, altså et nei til homofile partnere i vigslede stillinger. Min jobb blir å medvirke til god tone og saklig debatt, sier Reinertsen, som skal være komitéleder for saken under årets kirkemøte.

Per Øistein Rogstad

Kirkevergen i Sirdal sier også nei:

— Saken bør utsettes. Teologisk syn og modningsmessige forhold ligger bak mitt syn. Det skal mye til at jeg endrer det i løpet av debatten på Kirkemøtet.

Olav Skjevesland

Biskop og preses Olav Skjevesland tilhører mindretallet i både Bispemøtet (5-6) og Kirkerådet (4-11) ved å mene at homofilt samliv er i strid med Bibelens lære:

— Men jeg vil ikke forskuttere Kirkemøtets behandling. Møtet står fritt og er helt suverent, uttalte Skjevesland til Fædrelandsvennen for to uker siden.

Iselin Aartun

Lærerstudenten fra Lillesand synes saken er særdeles vanskelig.

— Foreløpig står jeg på et nei. Men jeg er i en prosess, der alt egentlig handler om hva som er viktig for kirken vår og hva som vil gavne den. Jeg er åpen for å se hva debatten vil bringe.

Jan Olav Olsen

Rektoren fra Gjerstad sier han vakler mellom to syn:

— Det ene er Kirkemøtets gjeldende vedtak, der jeg egentlig fortsatt står, og en aksept av at det er to syn på saken i Kirken. Jeg er vel i bevegelse mot kompromissforslaget fra Kirkerådet. Som kirke må vi stikke fingeren i jorden og akseptere at vi lever i denne verden, sier Olsen, en av dirigentene til årets kirkemøte.

Jorund Andersen

Studenten håper på et klart flertall, den ene eller den andre veien:

— Et tilnærmet 50-50-vedtak vil med all tydelighet vise hvor uenig Kirken er internt. Teologisk sett er saken vrien. Jeg håper på et vedtak som gir gode ordninger og ivaretar begge syn. Personlig mener jeg Kirken må forholde seg til dagens virkelighet, sier Andersen, som også er medlem av Kirkerådet og der tilhørte flertallet som anbefaler at kirkelige tilsettingsorganer avgjør om homofile partnere kan ha kirkelige stillinger.