LYNGDAL: Tyskerne reiste ut fra Korshavn torsdag formiddag, og fikk problemer med båten en sjømil sør for Bispen vest for Lindesnes fyr. Heldigvis for turistene var fiskebåten «Miana» i nærheten.

Fiskebåten kom til unnsetning i det båten var i ferd med å gå under. Snarrådig innsats av skipper Jan Søren Pettersen reddet båten fra å synke til bunns. Pettersen opplevde situasjonen som svært dramatisk.

— Jeg vil påstå at jeg reddet livet til seks mennesker, sier skipper Pettersen ubeskjedent.

Alle de tyske turistene hadde redningsvester på seg, men med 1800 meter unna land og iskaldt vann, er det ikke godt å si hvordan det hadde gått hvis ikke skipper Pettersen hadde kommet til.

— Det tør jeg ikke tenke på. De hadde hvert fall ikke klart å svømme i land. Men det var endel andre båter i området, så det kan jo være at noen av disse hadde fått øye på tyskerene, sier skipper Tom Hugo Johansen på redningsskøyten «Ægir».

- Kjempeinnsats

Hovedredningssentralen fikk melding klokken 11.40 torsdag formiddag. Skipper Tor Hugo Johansen og «Ægir» ble øyeblikkelig sendt til stedet, men «Miana» hadde da situasjonen under kontroll.

— Vi var med på å sikre om noe skulle gå galt. «Miana» hadde fra før av andre turistfiskere om bord, og vi kjørte noen av disse til land mens redningsarbeidet pågikk, sa Johansen til fvn.no i går.

Han skryter voldsomt av skipperkollegaens resolutte opptreden.

— Han gjorde en kjempeinnsats. I tillegg til å berge seks personer, reddet han også båten fra å synke, sier Johansen.

Ved å reagere lynraskt fikk Pettersen hukket tak i baugen med en dregg. Dermed fikk han bundet den fast, slik at den ikke sank til bunns.

— Båten forsvant lynkjapt, og jeg fikk kastet ut dreggen på instinkt, sier Pettersen.

«Miana» slepte deretter den 21 fot lange båten til Korshavn, hvor tyskerne kunne gå tørrskodd i land.

Mye dårlig båtvett

Ifølge Pettersen er det ikke første gang han må i aksjon for å redde skibbrudne fiskere i området.

— Jeg tror jeg må ha reddet over 20 personer til sammen nå. Statistikken begynner å bli ganske god, sier han.

Han er ikke spesielt imponert over båtkunnskapene til de som leier båt og drar ut på fisketurer.

— Jeg har følelsen av å være barnepike for 40-50 båter hver dag. Mange klarer seg greit, men med en gang det blir litt dårlig vær er de ute og kjøre, sier han.

Heller ikke Tom Hugo Johansen er veldig glad for den økende mengden av uerfarne folk på sjøen.

Synes du det forsvarlig å leie ut såpass store båter til relativt uerfarne båtfolk?

— Jeg vet ikke hvilken kompetanse disse turistene hadde, men generelt mener jeg at alle som ferdes på sjøen burde ha opplæring og båtsertifikat, sier Tor Hugo Johansen.

Årsaken til at båten sank er ennå uklar, men ting tyder på at båten kom under vann fordi alle tyskerne samlet seg i akterenden. Innen de oppdaget dette var det for sent.