ÅSERAL: – Hyttelaget kan godt vise større samarbeidsvilje, mente Åsland etter møtet ved foten av alpinanlegget. Det samme mente hyttelagets leder Roger Berntsen om ordføreren. Han mener hytteeierne blir totalt neglisjert av kommunen.

Striden handler om hyttegrendas fremtid. Kommunen la i sommer frem kommunedelplanen for Bortelid, og høringsfristen er nå ute. Det er mange som er kritiske til planene, men særlig hyttelaget med dets nesten 800 medlemmer er oppgitte. De mener kommunen i altfor stor grad kun vil bygge nye hytter, fremfor å ta seg av de utfordringene Bortelid har i dag.

Sto på benken. I går møtte så Åsland hyttefolket. Stående på en benk svarte han på flere konkrete spørsmål han på forhånd hadde fått fra hyttelaget. Et av de helt sentrale spørsmålene var hvorvidt kommunen vil iverksette planene om vei fra Bortelid til Ljosland, noe som er selve bærebjelken i planen. Langs veien skal det nemlig anlegges skiløyper over et tre kvadratkilometer stort område.

For farlig. Hyttelaget mener dette området overhodet ikke egner seg til skigåing for opp imot 15.000 mennesker, fordi det er for bratt, trangt og farlig. Hytteeierne har bedt Fylkesmannen stoppe videre utbygging til det er etablert et tilfredsstillende, miljøvennlig løypenett nord for Bortelid i verneområdet Setesdal Vestheiene.

– Men her har staten nektet løypeoppkjøring, mener Åsland.

– Det stemmer ikke, dette er noe Åseral og nabokommunene selv bestemmer, sier Berntsen.

Uansett sier Åsland at veiens fremtid er i fare etter at prisen nå er blitt tre ganger dyrere enn tenkt.

– Vi vil sende veien ut på anbud og så ta stilling til om bygging er realistisk, sa han til hyttefolket.

Andre stridstemaer er fortetning av hytter, der kommunen vil ha flere hytter, mens hytteeierne mener dette har gått altfor langt.

Fikk applaus. – De siste årenes fortetning, utsprengning av fjellskjæringer og en urban byggeskikk med dominante fasader er i ferd med å rasere stedets egenart, sier Berntsen, som i tillegg vil at det skal bli mer styring på pengestrømmen på Bortelid, mellom kommune, grunneiere og utbyggere. Disse pengene bør legges i en felles pott, som så fordeles etter søknader. Dette reguleres av et styre der også hytteeierne sitter, ifølge Berntsen, som fikk applaus.

– Kommunen møter mer samarbeid på Eikerapen og Ljosland enn på Bortelid, sa ordfører Åsland etter møtet.

FAKTA:

Tidenes hyttebygging

Åseral kommune planlegger tidenes hyttebygging på Agder.

3300 nye hytter planlegges på Bortelid og Ljosland de neste 25 år.

Kommunen subsidierer minst mulig infrastruktur i hyttefeltene. Hytteeiere og grunneiere betaler mest.

Det samme gjelder den planlagte veien mellom Bortelid og Ljosland