LYNGDAL: 35-åringen vil bevare byen som en av de fem siste i Norge med kommunalt ølmonopol. — Det kan nok bli ølkrig, for tilhengerne av øl i butikk kommer nok snart på banen, smiler Hoveland. Mandag hadde kampanjen samlet rundt 300 underskrifter, og målet er signeturen til 1000 lyngdøler.

Frykter Høyre-regimet

  • Jeg tror svært mange er mot at det skal bli lovlig å selge øl i dagligvarebutikkene i byen, sier avholdskvinnen som startet aksjonen på privat initiativ. Hoveland frykter blant annet økende alkohol- og rusmisbruk dersom ølflaskene plasseres ut i vanlige butikkhyller. Hun startet aksjonen fordi Lyngdal nå er en Høyre-styrt kommune. Hun frykter politikerne nå ser lettere på alkoholpolitikken enn under KrF-regimet.

  • Øl er en lovlig vare, men jeg vil heller gå inn for at det blir solgt i et kommunalt ølmonopol, enn at en finner øl sammen med matvarene. Alkohol og rus er et stort samfunnsproblem, og økt tilgang gir økte problemer, sier Ruth Hoveland.

Skummer av kampvilje

Ruth Hoveland skummer over av kampvilje, men hos tilhengerne av butikkutsalg begynner det også å gjære. Daglig leder Thor Ove Aas i Lyngdal Markedsforening regner med at forretningene søker om ølsalg når dagens ølbevillinger hos restauranter og det kommunale ølutsalget utgår 30. juni neste år.

  • Butikkene fremmet en felles søknad for to-tre år siden, men ble da nedstemt i kommunestyret. Nå tror jeg derimot tiden er moden for at det vil gå gjennom, sier Aas.

Vinmonopol i mai

Frp og Høyre har i dagens kommunestyre 14 representanter. De trenger én til for å få flertall, og flere mener det er Venstre-politikerne som sitter med jokeren. Tradisjonelt har Arbeiderpartiet vært for det kommunale ølutsalget. Begrunnelse har vært at overskuddet tilfaller lag og foreninger i kommunen. Jo flere liter øl som selges i det kommunale ølutsalget, dess mer tilfaller kristne kor og idrettslag i Lyngdal.

Ordfører Ingunn Foss (H) tror også tiden er inne for å få øl i butikkhyllene.

  • Dessuten er det et stort paradoks at vi skal ha kommunalt ølutsalg, når det er bestemt at Lyngdal får vinmonopol 8. mai neste år, sier Foss. Innføringen av pol i byen ble vedtatt før valget, da KrF og ordfører Hans Fredrik Grøvan satt ved makten.