Foto: KRISTIN ELLEFSEN

KRISTIANSAND: — Vi karakteriser dette som en alvorlig hendelse der det kunne ha gått menneskeliv, sier politistasjonssjef Odd Nordmo ved Randesund politistasjon til fvn.no.

Politiet avventer rapporten fra Arbeidstilsynet, som har til oppgave å beskrive de mer faglige aspektene av saken.

— Når vi føler at vi har summen av å vite hva som har skjedd, så sender vi saken til påtalemyndighetene, sier Nordmo til fvn.no.

Ser alvorlig på hendelsen Også seniorinspektør Alf Helgeland ved Arbeidstilsynet avdeling Sør Norge mener at bare tilfeldigheter gjorde at sprengningssalven fredag ikke gjorde større skade enn den gjorde.

En sprengssalve fløy 300 meter gjennom luften og forårsaket et hav av småstein i å hagle ned over kunder, ansatte og biler ved Biltema og Lidl i Sørlandsparken fredag. Til alt hell kom ingen personer til skade i forbindelse med ulykken, men et titalls biler fikk skader.

— Dette er helt klart en alvorlig hendelse, som kunne ha fått et helt annet utfall enn det gjorde, sier Helgeland til fvn.no.

Han krevde full stans i sprengningen fredag. Få dager etter, mandag, opphevet Arbeidstilsynet forbudet etter at den tyske entrepenøren Meister leverte rapport om at de hadde innskjerpet rutinene sine.

Innrømmer dårlig jobb Også det tyske entreprenørselskapet Reinhold Meister GmbH Meister, som stod bak sprengsalven på E18 innrømmer at de gjorde en alvorlig tabbe da de sprengte av salven klokken 13.40 på en fredag.

— De har selv innrømmet at jobben de gjorde ikke var god nok. De mener selv at de sprengte på et uheldig tidspunkt, og med det trøkket du har med folk på den tiden på døgnet, så var ikke det godt nok, sier Helgeland til fvn.no.

Har høy prioritet Han forsikrer om at etterforskningen har høy prioritet og at hendelsen blir fulgt nøye opp av de rette instanser.

— Politiet og DSB (Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap) er inne i prosessen nå og etterforsker ulykken. De vil kunne avdekke om det er brudd i forhold til forskrifter og lover.

Foreløpig er saken på etterforskningstadiet og det er dermed for tidlig å si noe om hva slags reaksjon entrepenøren kan vente seg etter sprengningsulykken.

Kan få sekssifret beløp Politiadvokat Arne Kjønstad ved Agder politidistrikt opplyser til fvn.no at han ikke kjenner saken i detalj og at han kun kan uttale seg på generelt grunnlag.

Han forklarer at i slike tilfeller hvor det er en bedrift som står bak sprengningen, kan påtalemyndighetene ilegge bedriften bøter som en reaksjon. En slik bot vil kunne variere.

— Som regel vil en slik bot være fra 50.000 kroner og oppover, sier Kjønstad til fvn.no.

Han understreker også at saken kan bli henlagt.

— Men hvis det blir en reaksjon, så blir det som regel foretaksstraff, altså en bot til firmaet, sier Kjønstad.