KVINESDAL: Allerede natten etter at laksefisket startet i Kvina, satt rekordlaksen på kroken til kvindølen.

— Jeg skulle bare ta noen kast til før jeg skulle gå hjem. Plutselig satt den på. Jeg så at den kom helt opp til overflaten. Det var som en ubåt som kom opp, sier Jan Sigurd Røyseland til fvn.no.

26-åringen stilte seg opp ved elvekanten i 03.30-tiden natt til lørdag. Etter halvannen time med bare småørret, beveget han seg nedover mot «Svingen» i Kvinesdal sentrum. Det var der rekordlaksen ikke kunne motstå fluefristelsen.

Med bare hendene

— Laksen raste ut med hundre meter snøre med en gang. Jeg peste den nærmere 25 minutter. Da jeg fikk den inntil land, og løftet den opp med hoven, gikk den rett gjennom, forteller Røyseland.

Røyseland angrep dermed laksen med bare hendene.

— Jeg kastet stangen og gikk rett i gjellene på den. Da jeg tok i gjellene ble den helt vill, og det sprutet blod over meg. To andre fiskere kom til unnsetning. En av dem tok laksen i halen, og vi fikk den etter hvert på land.

Deretter bar det på vekten med fangsten. Og med godkjente 15,5 kilo har kvindølen ikke bare rekorden på Sørlandet i år, men trolig også for de siste 60 årene.

— Rekorden min fra før er 7,5 kilo. Jeg trodde kanskje denne var på rundt ti kilo, men tok feil. De gamle her i Kvinesdal sier at det ikke er dratt opp en så stor laks i Kvina siden annen verdenskrig, sier Røyseland.

- Ekstremt

Veteranene i Kvinesdal får støtte av Stein Grønberg, daglig leder av fiskebutikken Grønberg Sport i Kristiansand. Han får daglig inn opplysninger om laksefisket på Agder, og går enda lenger i sin vurdering av rekorden.

— Jeg tror dette må være den største laksen på Sørlandet i nyere tid. Det har vært noen på rundt 14 kilo de siste årene, men de har ikke vært over 15, sier han til fvn.no.

I pinsehelgen gikk en 13,4 kilos rugg på kroken ved Kvarsteinbroa i Otra. Dette var rekorden hittil i år.

— Jeg trodde at denne lå an til å lede lenge, men så ble rekorden slått allerede etter en snau uke, sier en overrasket Grønberg.

Broren Per Grønberg, som er leder for fiskeutvalget i Kristiansand Jeger- og Fiskeforening, er også imponert over Røyselands fangst, særlig siden det skjedde i Kvina.

— Det er jo en liten elv, og med den størrelsen på laksen er jo dette helt ekstremt, sier han.

Drømmen i oppfyllelse

Røyseland har lørdag lagt ruggen i fryseren hjemme i Kvinesdal.

— Nå ligger den rett ut på en treplate. Jeg skal sage den ut på platen. Men den skal ikke spises. Laksen skal ligge i fryseren til jeg blir gammel, ler han.

— Det er jo dette jeg har drømt om hele tiden, legger han til.

Per Grønberg tror imidlertid at rekorden står for fall.

— Jeg ser ikke bort fra at det dukker opp flere rekorder i år. Det er observert fisker som kan være større en 15 kilo. Men så er det jo å få de på kroken da, flirer han.

God sesongstart

Leder i Kvina elveeierlag, Roald Aamodt, er godt fornøyd etter sesongstarten i elven, og mener at Kvina nå viser seg som en storlakselv.

— Røyselands fangst er rekord for Kvina sin del. Det ble tatt en i fjor på 13 kilo. Men vi har hatt en god start i år. Natt til lørdag ble det i tillegg tatt en laks på åtte kilo, og natt til fredag ble det tatt opp en på 7,4 kilo og en på 4,8 kilo, sier han.

Kvina har tradisjonelt vært en av de aller beste lakseelvene på Sørlandet. Etter kraftutbyggingen gikk fangsten kraftig ned, men det har bedret seg de siste årene. Mens det ble tatt ynkelige 41 kilo i 1995, lå summen i fjor på 2,5 tonn. Til sammenligning ble det tatt 12 tonn i Mandalselva og 11 tonn i Otra i fjor.

— Hadde vi hatt mer vann, ville det ha blitt tatt vel så mye i Kvina som i Mandalselva og Otra, hevder Aamodt.