KRISTIANSAND: – Cultivas vedtak gir et helt feil signal. Avslaget er sterkt beklagelig for skolen, men også for det nybrotsarbeidet den står for nasjonalt sett innen medieutdanning, sier stortingsrepresentant Jon Lilletun (KrF) til Dagen, og legger til.

– Her har skjedd en omvendt diskriminering. De som er redde for å diskriminere, begynner å diskriminere institusjoner ut fra det ideologiske syn som de har i sine statutter. Da står man i fare for å ensrette samfunnet, sier Lilletun til avisen.

Reaksjonene kommer etter at Cultivas styre sa nei til å støtte Gimlekollens studium «kreativ medieproduksjon», fordi flertallet mener Gimlekollens ansettelsesreglementet er diskriminerende overfor homofile og samboere.

Ordfører Jan Oddvar Skisland er blant politikerne som reagerer på Cultivas negative holdning til Gimlekollen.

– Jeg er skeptisk til dette vedtaket. Cultiva har aldri tidligere gjort denne type vurdering, der man går inn og gransker organisasjonen på denne måten, sier ordfører Jan Oddvar Skisland (KrF).

– Hvis styret skal se på andre ting enn innholdet i søknaden, er det en ny linje som jeg er skeptisk til, sier han.

Han er leder i Cultivas rådsforsamling, men har ingen mulighet til å gripe inn overfor Cultivas styre i enkeltvedtak.

– Lite inkluderende

Flere politikere stiller nå spørsmålet om Cultiva kun skal være inkluderende overfor det som er radikalt og provoserende, men ikke overfor det som er kristent konservativt.

– Cultiva skal fremme det mangfoldige. Både det som skiller seg ut på den radikale siden og på den konservative siden. Gimlekollen er en del av dette mangfoldet, sier Dag Vige (V).

Også han er med i rådsforsamlingen. Skisland er enig:

– Jeg ser at dette er en problemstilling. Jeg håper at Cultiva kan fange opp mangfoldet. Det er en utfordring for stiftelsen, sier han.

Andre medlemmer i rådsforsamlingen mener Cultiva er på helt ville veier.

– Dette er politisk sensur. Cultiva skal favne bredt på begge sider, og ikke bare bevilge penger til dem som har samme livssyn som flertallet i styret, sier Olaf Messel (Demokratene).

Tore Vestbakke (KrF) lurer på om Cultiva handler i samsvar med forvaltningsloven, og om de har hatt en «saklig grunn» til å si nei til Gimlekollens søknad.

– Hvis begrunnelsen er at de har et ansettelsesreglement som styret er imot, så er ikke det noen saklig grunn til å si nei til søknaden, sier Vestbakke, som sitter i bystyret.

Han mener at en slik begrunnelse for avslag er «livssynsmessig sensur». Vestbakke har nå fremmet en interpellasjon om saken og ønsker at bystyret får en redegjørelse for hva som har skjedd.

– Yrkesforbud

I Cultivas styre sa fire av fem nei til å bevilge en million kroner til Gimlekollen i form av støtte og lån. Styremedlem Øystein Lønn sier at for han dreier saken seg om yrkesforbud.

– Jeg kommer aldri til å stemme for å bevilge penger til en organisasjon som går inn for yrkesforbud, sier Lønn.

Han legger til at han kun kommer med sin egen begrunnelse for å si nei, og at det er kun styreleder Trond Bjørnenak som kan uttale seg på vegne av styret.

Bjørnenak var det tirsdag ikke mulig å få tak i.