Valgkampshowet var regissert for godvær, og Høybråten kom i robåt til utescenen i Pollen sammen med nestlederne Dagrun Eriksen og Inger Lise Hansen. Han trøstet seg med at regnvær er godt fiskevær, også for stemmefiske.

Svever fritt

KrF-sjefen ber sine partifeller avstå fra personangrep på politiske motstandere. Selv kom han med et kraftfullt angrep på toppsjefene i Hydro.

– Bonusjegerne og fallskjermflygerne svever fritt, høyt over alle andre og helt uten bakkekontakt. Hvordan skal vi da vinne forståelse hos folk for å legge til rette for næringslivet? Hvorfor skal vi bruke av fellesskapets midler for å støtte nyskapning når det betales ut slike svimlende summer til en liten elite av ledere? Jeg har full forståelse for at folk blir opprørt, sa han.

Kontantstøtte og eldreomsorg

Dagfinn Høybråten vil vinne lokalvalget ved å snakke om Kristelig Folkepartis kjernesaker: Familiepolitikk, eldreomsorg og vern om den kristne kulturarven i skolen.

– Løsningen for å skape bedre integrering av innvandrerbarn er ikke å fjerne kontantstøtten for ett— og toåringer. Tvert imot bør man øke den. Økonomisk tvang og formynderi overfor foreldrene er ikke veien å gå. Derimot er et tilbud om gratis kjernetid i barnehagen et positivt tiltak som begynner i riktig ende, sa han og fikk sterk applaus fra forsamlingen.

En størrelse

Høybråten sammenlignet de rødgrønnes familiepolitikk med klær som bare finnes i en størrelse, «one size fits all».

– Slik er ikke virkeligheten. Retorikken til sosialistene nærmer seg et barnehagepåbud. Man framstiller det som om kontantstøttemottakere er en stor utgiftspost. Tvert imot vil det blir svært dyrt å fjerne kontantstøtten, som utgjør 40.000 kroner i året. Barnehagestøtten per barn er over dobbelt så høy, sa han.

Han var også en smule selvironisk da han innrømmet at han setter pris på god sommermat, kanskje mer enn godt er.

– Det er i tråd med min målsetting som partileder: KrF skal være tydeligere, men ikke smalere. Jeg har for øvrig tatt en BMI-test der man sammenstiller kroppsvekt og kroppslengde for å se om man er normalvektig. For å si det slik: Mitt mål for høsten er å bli ni centimeter lengre, sa han. (©NTB)