LILLESAND: — Sprekken går helt inn til armeringen. Siste året er den blitt mye større. Vi ser lyset skinne gjennom. Det er ekkelt å tenke på for oss som bruker broen daglig. Nå frykter vi for bæreevnen, sier Camilla Gram, leder i Sundet Vel.

Beboerne, midt i millionbeltet i Blindleia, mener sprekkdannelsen i pilaren nærmest øysiden, er et varsel om forfall som kan forventes etter hvert.

Justøybrua ble bygget i 1949, og er nå 58 år gammel.

— Broen er vakker å se på. Brokarene er imponerende slanke høye fagverk, men neppe med samme betongkvalitet som vil bli brukt i dag, sier Gram.

Mer trafikk

Velforeningen varslet Statens vegvesen i april i år, før øyboerne ble kjent med planene til Stavanger-investorene Terje Engseth og Oscar Maaseide, som ønsker å bygge om Brekkekjær Pensjonat til moderne spahotell med 126 rom.

Sistnevnte er for øvrig bror til sandvolleyballspilleren Bjørn Maaseide, som også har landsted i Lillesand.

— Vi er positivt innstilt til næringsutvikling på øya og synes hotellplanen er spennende. Men en slik storstilt utbygging vil helt klart føre til økt trafikk. Tunge anleggsmaskiner og flere personbiler skal passere den smale veien. Utviklingen går fort, og derfor er det viktigere enn noen gang å tenke infrastruktur og sikkerhet, sier lederen i velforeningen.

Ett kjørefelt

Hun viser til at broen har ett kjørefelt og mangler gangfelt.

— Broen har dessuten en buet form som gjør det umulig å se møtende trafikk. Dette medfører stadig konflikter og krevende rygging. Campingvogner og traktor er ekstra utfordringer, sier Camilla Gram, og legger til at kapasiteten, både på veien ut til Brekkestø og broen allerede har nådd et punkt der ytterligere trafikkbelastning er svært betenkelig uten vesentlige forbedringstiltak.

Ny bro?

Gram ser ikke bort fra at det kan komme krav om en ny Justøybru.

Et alternativ kan være lysregulering og redusert akseltrykk.

— Vi har i flere år søkt veimyndighetene om lysregulering og redusert fart, men har hele tiden fått høre at trafikkgrunnlaget ikke er stort nok. Gir Lillesand kommune grønt lys for bygging av et spahotell i Brekkestø må broen først rustes opp, sier lederen i Sundet Vel.