KRISTIANSAND: Fædrelandsvennen har gjennomført en fylkesmåling. Det er per nå det beste målet på hvor velgerne går her sør. Derfor var Kristiansands ordførerkandidater kjempenysgjerrige da vi viste dem fylkestallene foran kongestatuen på Torvet i går:

— Vi faller kraftig, men har aldri ligget bedre an tre uker før et valg. Mitt parti er størst. Da er det demokratisk riktig at jeg blir ordfører, sier Frps Tor S. Utsogn.

— Den holder ikke, sier Per Sigurd Sørensen (H): - Det nytter ikke å være stor hvis du er venneløs. Partiet med best venner får ordføreren.

Utsogn parerer med et utilslørt frieri, tar armene rundt KrFs Jørgen Kristiansen og Sørensen og sier: - Les våre programmer. Vi er enige om nesten alt.

Mette Gundersen (Ap) bryter inn:

— Nå oppfører du deg som vi er i år null, Utsogn. Vi er ikke det. Frp har opptrådt uforutsigbart i åtte år, minst. Det får konsekvenser.

— Jeg er bare ydmyk i forhold til at KrF går sterkt fram. Jeg er glad nå, sier Jørgen Kristiansen, vel vitende om at han er omsvermet av friere på alle kanter.

Jevnstore

De fire partiene er i praksis jevnstore, målt ut fra fylkestallene, med Høyre et hestehode bak. Overført til Kristiansand ser alt åpent ut.

Mette Gundersen, Sørensen og Kristiansen snakker seg imellom som om Utsogn ikke hører til i samme divisjon. Men utover det vil ingen inn på hvem som blir ordfører.

Det får ikke velgerne vite før noen dager etter valget.

— Det er altså partier og politikk velgerne stemmer på, ikke personer. Derfor må vi forhandle om hvor vi kan få mest gjennomslag for politikk, sier Gundersen.

Politisk samarbeid

. Hun avviser valgteknisk samarbeid om posisjoner og sier byen fortjener et styringsdyktig politisk, stabilt flertall.

Sørensen er enig, men åpner samtidig for taktiske disposisjoner:

— Hvis for eksempel KrF, Høyre, Venstre og Pensjonistpartiet - eller Demokratene - får flertall, har vi jo helt nye kort på hånden, sier han.

Det som virker åpenbart er at to partier ikke vil få flertall sammen i Kristiansand - som det lå an til at H og Frp kunne oppnå for ett år siden.

— Nei, vi er nødt til å få en konstellasjon. Men skal politikken avgjøre, er det merkelig hvis ikke Frp blir med i den, sier Utsogn, og får hoderisting tilbake fra de tre andre.

Mette Gundersen er ikke lei seg over at Ap går kraftig nedover i forhold til tilsvarende måling i juni:

— En fylkesmåling gir ikke et helt rett bilde. Ap gjør det bedre i Kristiansand enn dette, sier hun.