MANDAL: — Vi registrerer tallene i undersøkelsen som viser at Mandalsregionen har dårligst omsetning på turisme. Likevel er det en sannhet med modifikasjoner, fordi det er vanskelig å bruke tallene som sammenligningsgrunnlag mot andre og større regioner, mener og trøster Heidi Sørvig, turistsjef i Mandal, seg.

Rapporten er laget av Transportøkonomisk institutt (TØI), som bruker turistomsetningen fra 2005 som grunnlag.

Der har de delt Agder inn i fem regioner: Mandal-, Lister-, Kristiansand-, Arendal-, og Setesdalsregionen (inkl. Hovden).

Tallene viser blant annet at Mandalsregionen har minst inntekt på turisme, færrest turister og at turistene legger igjen minst penger i regionen. Kun tre prosent av turistene overnatter på hotell når de besøker regionen, noe Sørvig mener har en naturlig grunn.

Ett hotell - Vi har bare ett hotell i regionen. Hotellet har 66 rom, og det er et stort behov for flere. Det hender vi må sende turister som spør etter hotellrom videre til andre regioner. Vi trenger ett nytt stort hotell med minst 120 rom, mener Sørvig, som poengterer at hotellet bør være fleksibelt og brukes til kurs og konferanser om vinteren.

I Kristiansandsregionen overnatter hele 21 prosent av turistene på hotell.

— Mandalsregionen er per i dag ikke med i hotell-konkurransen. Om vi sammenligner oss med en by som Grimstad, som har tre-fire store hoteller, så faller vi helt utenfor, sier Sørvig.

Likevel er turistsjefen mest opptatt av at turistene som besøker regionen, ikke skal trenge å dra til andre regioner for å bruke pengene.

Stort potensial

Ifølge rapporten fra TØI så har Mandalsregionen et potensial for 2200 nye fritidsboliger innen år 2015. Det vil være en økning på 46 prosent, og TØI mener at hovedtyngden av boligene bør komme som hytter i Åseral.

— I tillegg mener jeg at midtbeltet, altså kommunene Marnardal og Audnedal, har store ubenyttede muligheter. Vi har allerede merket etterspørselen etter overnattingssteder i disse kommunene, sier Sørvig.

- Umulig å finne seng - Under Skalldyrfestivalen hadde vi store problemer med å finne overnattingssteder til besøkende, sier Atle Homme, leder for Skalldyrfestivalen.

Han forteller at alt av hotellrom og ferieleiligheter var booket lang tid i forkant av festivalen.

— Mandalsregionen har et stort potensial om sommeren. Vi må også legge til rette for turistene, og da tenker jeg ikke bare under Skalldyrfestivalen. Av erfaring ser jeg at folk flest ønsker å ligge på hotell eller i leiligheter, fremfor camping, sier han.

Turistsjef Heidi Sørvig ser Hommes problemstilling, men mener regionen må tenke langsiktig.

— Det viktigste er at man får til en lønnsom drift over tid. Man kan ikke starte opp noe kun med tanke på Skalldyrfestivalen, sier hun.