VENNESLA: Dette er de to hovedkonklusjonene i granskningsutvalgets rapport om forholdene i Filadelfia i bygden. Rapporten ble lagt fram på et meget godt besøkt møte i menigheten i går kveld.

Granskerne ber ikke Jeppestøl trekke seg, men sier pastoren må ha nødvendig tillit. Utvalget mener han ikke kan fortsette som pastor hvis han ikke gjenoppretter tilliten.

Utvalget foreslår i rapporten at hele eldsterådet stiller sine plasser til disposisjon. Utvalget mener det må komme et nytt og bredere eldsteråd.

SVIKTET.

I en pressemelding sent i går kveld konkluderte menigheten med at ledelsen i vesentlig grad har sviktet i konflikthåndtering. Ledelsens manglende forståelse for hva lederansvar innebærer, har utviklet en usikkerhet og frustrasjon med oppgitthet som resultat.

— Menigheten skal i henhold til vedtektene være demokratisk styrt. Vi opplever at den drives som en delvis pastorstyrt menighet, konkluderer de.

Dette er de konkrete tiltakene som nå skal iverksettes:

Nye vedtekter i menigheten.

Eldsterådet skal utvides med kompetanse.

Det ansettes administrativ leder.

Åndelig ros

Utvalget gir Jeppestøl ros for den åndelige delen av menighetsledelse og at han har ledet oppbyggingen av en av landets største menigheter. Men de mener det må gjøres drastiske endringer hvis tillit til pastor og eldste skal kunne gjenopprettes.

Flere av medlemmene Fædrelandsvennen snakket med på vei ut av møtet sent i går kveld, ga uttrykk for glede over at granskningsutvalget hadde tatt tak i forholdene i menigheten.

Den åtte sider lage granskningsrapporten beskriver Filadelfia Vennesla som en menighet hvor mye har gått galt i organisasjonen. Den utbredte mistilliten mot Gunnar Jeppestøl skyldes i stor grad at han ikke har evnet å utøve faget ledelse på en god måte i en periode hvor menigheten har vokst fra bygdemenighet til en av landets største. Han har dessuten altfor stort ansvar alene. Verken Jeppestøl eller eldsterådet har evnet å se at medlemmene i større grad må tas vare på hvis menigheten skal utvikles seg positivt.

Likegyldighet

«Forsamlingen trenger en større grad av åpenhet og inkludering. Når dette ikke skjer, underbygger det bare en følelse av «Jeg betyr ikke noe». Mine meninger er ikke viktige». Dette skaper avstand og likegyldighet.

Granskerne mener eldsterådet har sviktet sin oppgave og i for stor grad har støttet og utviklet de forslag Jeppestøl har kommet med. Granskerne mener også at Filadelfia Vennesla er feilbemannet og at Jeppestøl trenger en administrativ leder ved sin side.

Granskerne skriver: «I Vennesla har dessverre disse problemene eksistert over lang tid, uten at ledelsen i tilstrekkelig grad har forstått situasjonen». De mener også at Gunnar Jeppestøl og eldsterådet i altfor stor grad er konfliktsky, at man håper på at ting går over i stedet for å ta forholdene opp.

Utvalget foreslår at medlemmene i Filadelfia Vennesla - og ikke ledelsen - foreslår kandidater til og velger et nytt og større eldsteråd. De foreslår også at to, tre ressurspersoner følger menigheten fremover og at det ansettes egen administrativ leder.