KRISTIANSAND: Det er boka «Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet» som har fått foreldre til å ta kontakt med både skolesjef og skolepolitikere.

— Det var sjokkerende å lese. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle være nødt til å lese gjennom det guttungen låner på biblioteket, sier Gunn Margrethe Brekke.

Hun har barn på Vågsbygd skole og har sendt brev til skolesjef Marie Føreland om saken. Hun leste tilfeldigvis i boka som sønnen hadde med hjem fra skolebiblioteket.

  • Det vi reagerer på er at bøker med så mye banning er tilgjengelig for barn, sier Åse Gunn Mosvold, hun er fembarnsmor og sitter i styret i Komfug (kommunalt foreldreutvalg for grunnskolen).

  • Det er et søppelspråk i denne boka, legger hun til.

KJØNNSORD OG BANNING: Det er ord av denne type som får både foreldre og lokalpolitikere til å reagere. Her fra boka "Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet". FOTO: Christian Nørstebø. Tilgjengelig

Boka om Pitbull-Terje er en del av den nasjonale innkjøpsordningen for barnebøker. Den er kjøpt inn ved hjelp av midler fra Norsk kulturfond og sendt ut til norske skolebibliotek. Boken ble nominert til fjorårets Bragepris og fikk prisen for beste barnebok fra bokhandlerkjeden Ark.

— Boka er (...) blant den gode nordiske barnelitteraturen som kjøpes inn til folke- og skolebibliotek i hele Norden, skriver skolesjef Marie Føreland i et svarbrev til Gunn Margrethe Brekke.

Det er et svar de to mødrene ikke er fornøyde med.

— To uker før jeg ble klar over denne boka, var jeg på et foreldremøte. Der oppfordret de foreldrene til å ta tak i banning blant barn. Og så får de altså møte dette i en bok de kan låne på sin egen skole, sier Gunn Margrethe Brekke.

Hun mener slike bøker må bort fra skolebibliotekene på barneskoler.

  • Det vi ønsker er en bedre kvalitetssikring av det som er på skolebibliotekene, sier Brekke.

Banning

Boka om Pitbull-Terje handler om to kompiser som begge kommer fra hjem der foreldrene sliter. De to prøver å få seg kjæreste, men det er ikke lett. Samtidig prøver de å unngå barnevernet.

Det er ikke selve innholdet i boka foreldrene reagerer på.

  • Men må det slik sterk språkbruk til for å formidle historien i boka, spør Åse Gunn Mosvold.

Hun er redd for at foreldre som reagerer på slik språkbruk blir møtt med at de er trangsynte, har liten takhøyde og at de bør tåle såpass.

  • Foreldre blir bedt om å engasjere seg, og vi engasjerer oss for både det fysiske miljøet og for barnas ernæring. Men vi vil også ha en mening om etikk og holdninger, sier Mosvold.

Hun legger ikke skjul på at de har mistet tillit til skolesjef Marie Føreland som i sitt svarbrev skriver at boka er blant de gode i nordisk barnelitteratur.

  • Så vi vil gjerne si til foreldre at de skal være observante og følge med, sier Mosvold.