GRIMSTAD/BIRKENES: — Vi skulle være en gjeng kompiser som skulle støtte hverandre, hvis noen av oss trengte det, forteller en Grimstad-mann til Fædrelandsvennen. Han sier han forlot «White Soldiers» senere, da han så hvordan gruppen utviklet seg.

Innvandrerhets

For etter at 18-åringen, som nå er siktet for volden i Birkenes, ble med i gruppen, skal den ha utviklet seg til et forsøk på «å få ut alle utlendinger», forteller han.

— Mange har meldt seg ut etter at han ble med. Ingen ting ble som det skulle, forklarer mannen.

En kvinne fra Grimstad-området forteller en lignende historie.

— Mange av vennene mine var med, men jeg var ikke medlem selv. Da hjemmesiden kom, sto det at de ville få ut innvandrere og slikt, men det var det mange som ikke sto for, forteller hun.

— Baktanken bak gruppen var aldri rasistisk, men den ble jo det da nettsiden kom.

I går formiddag ble innholdet på hjemmesiden fjernet av MuPublishing, som hadde siden på sine servere. Tidligere på dagen presenterte sidene gruppens formål som «en gruppe stolte nordmenn som stiller oss mot kriminelle innvandrere som ødelegger for oss!! og er villige til og sloss for det!!». Sidens passordbeskyttede medlemsområde skal ha gitt brukerne tilgang på mer tekst og linker, samt bilder og musikk med rasistisk budskap.

Flere kilder sier det er den siktede 18-åringen som opprettet siden, og at han er den eneste i gruppen som har hatt tilgang til å redigere dens innhold.

18-åringens advokat: - Ungdomsstreker

Ukjent gruppe

Det var mandag kveld at 18-åringen, sammen med en 22 år gammel venn, skal ha gått løs på to asylsøkere i Birkeland sentrum. De to er siktet i saken, og ble avhørt i Kristiansand dagene etter ugjerningen. Lensmannen i Birkenes, Ole-Gustav Henriksen, forteller at han ikke var klar over at White Soldiers eksisterte.

— Jeg kjenner ikke til den gruppen, det var helt ukjent for meg før jeg leste om det i Fædrelandsvennen i går, sier Henriksen.

— Vi kjenner til gruppens navn, men vi har ingen opplysninger om gruppen utover det, forteller Leif Løvik ved Grimstad politistasjon.

Fædrelandsvennen kjenner til at omtrent 10-15 personer skal ha hatt tilknytning til gruppen. Hovedsakelig er disse bosatt i Grimstad-området, og mange har nå meldt seg ut.

Rasismefritt

Birkenes-ordfører Harald Vestøl leste i gårsdagens avis at 18-åringen skal være sentral i gruppen. Han tror likevel at det ikke finnes rasisme i bygda.

  • Jeg vil ikke være blåøyd, men umiddelbart tror jeg ikke rasisme eksisterer i Birkenes, sier Vestøl.

Han understreker at sakens behandling videre må følge den beredskapsplanen som kommunen har for slike situasjoner.

  • Det er viktig for meg. Vi kan ikke gå ut med noen kategoriske konklusjoner nå, sier ordføreren.

Den 18 år gamle siktede ønsket ikke å snakke med Fædrelandsvennen i går.

Les også:

Siktet 22-åring: Jeg slo med plastrør

Asylsøker (19): Måtte løpe for å slippe unna