TEKNOLOGI: — Kristiansand kommune er desidert best i landet på å gi innbyggerne god og relevant informasjon via internett. Det er vi stolte av, sier Anny Hofseth, leder ved DUVITO i Kristiansand kommune.

Og Vest-Agder fylkeskommune er i ferd med å legge ut læremateriell i naturfag og norsk for videregående skole på internett - fritt tilgjengelig for den som vil bruke det.

— Dette er kontroversielt, og meget spennende, sier Kari Brunvatne Kleivset, it-rådgiver i fylkeskommunen.

Med dette plasserer de to offentlige etatene seg midt i kjerneområdet for tematikken til den internasjonale T4P-konferansen (technology for participation) som avvikles ved HiA i Kristiansand i disse dager. Her er hovedtemaet hvordan offentlig informasjon fritt kan gjøres tilgjengelig for befolkningen på en rask og effektiv måte.

Viktig for demokratiet

— Dette er helt vesentlig for medinnflytelse og demokrati i samfunnet, sier Bruce Perens fra USA.

Som leder for det internasjonale nettverket om fri programvare og åpen kildekode, brenner han for at utformingen av programvare og nettverk inneholder så få sperringer og brukerbegrensninger som overhodet mulig.

— Både nasjonalt og internasjonalt er det uhyre viktig å unngå at noen produsenter får monopol og lager systemer som bare kommuniserer med hverandre og utelukker alle andre. Det blir uholdbart, sier Perens.

Han illustrerer poenget ved å vise til hvor uakseptabelt det blir dersom for eksempel Nokia utvikler mobiltelefoner som bare kommuniserer med andre Nokia-telefoner, og ekskluderer alle andre.

Læremateriell på nett

I Kristiansand er informasjonsflyten på nettet meget god. Og ifølge DUVITO-leder Anny Hofset, best i landet.

— Særlig i skoleverket er infotilgangen god, og brukes av både elevene og deres foreldre.

Bibliotek og teknisk etat er også kommet langt i å legge ut informasjon på nettet.

Også i fylkeskommunen griper nettet om seg, og her er man i ferd med å bevege seg inn på et kontroversielt område - nemlig å gjøre læremateriell fritt tilgjengelig.

  • I første omgang pensum naturfag og noe norsk, forteller Kari Brunvatne Kleivset.

Kontroversielt er dette fordi det berører opphavsrett og forlagenes inntekter.

— Informasjonsformidling via internett berører en rekke forskjellige områder i samfunnet. Derfor er det også så viktig at personer for ulike områder i samfunnet kommer sammen, diskuterer og lærer av hverandre, sier Mikael Snaprud ved HiA.