KRISTIANSAND: Venstre har allerede sagt ja til et teknisk samarbeid med Høyre og Ap om posisjoner. SV, Sp og De Grønne holder i dette øyeblikk på å avgjøre om de også skal bli med.

Dermed har Høyre og Ap nok støtte i bystyret til å få viljen sin. I Venstre er man skuffet over at man ikke hørte et pip fra KrF – før KrF skjønte at Høyre og Ap samkjørte mot dem. Derfor har Venstre bestemt seg for å støtte storkoalisjonen.

At Ap og Høyre samarbeider i en av Norges største byer er bortimot historisk og Kristiansand vil være den eneste storbyen i landet hvor dette er tilfelle.

KrF har det siste døgnet blitt plassert helt ute på sidelinjen, selv om det er partiets drøm om storkoalisjon som faktisk går i oppfyllelse. Partiet brøt forhandlingene med Høyre og Ap i natt – fordi partiet ikke fikk varaordføreren.

Nå i dette øyeblikk, klokka 16.45 tirsdag, holder KrF på med å forsøke å samle motstand mot Høyre og Aps posisjonsplaner, blant annet sonderer de samarbeid med Frp. Venstre og Demokratene er også bedt om å joine. Det blir et møte i KrF-huset klokka 17.00. Kilder i Venstre sier at Venstre stiller opp hos KrF for å være høflige og fordi Ap/H-løsningen ikke er helt formelt vedtatt ennå, men toget er i virkeligheten gått. Venstre, Høyre, Ap og de små partiene på venstresiden er enige.

Kilder sier at situasjonen for KrF kunne vært helt annerledes hvis Jan Oddvar Skisland hadde stilt til valg. Da kunne KrF presset Høyre og Ap hardere. Men når KrF ble minst av de tre, og stilte med Jørgen Kristiansen, ble forhandlingsmulighetene mye mindre. Og når Sørensen og Gundersen sto tett sammen, ble KrF skviset mellom.

KrF inn i koalisjonen Mye kan tyde på at KrF inngår samarbeid med Høyre og Ap. Etter hva fvn.no erfarer har KrF blitt fortalt at de kan få tre representanter i formannskapet og en i hovedutvalget eller omvendt. KrF har frist frem til klokken halv åtte i kveld med å bestemme seg. De sitter i møter fra klokken 19.00 for å diskutere saken.