KRISTIANSAND: — En veldig god idé, mener KrF-politikeren.

Hun synes tiltaket i Stavanger, med ti reserverte plasser i Posthallen parkeringshus, bør testes ut i Kristiansand.

SE VIDEO: De verste p-tabbene

— Personlig er jeg redd for å ferdes i et parkeringshus på kveldstid. Skal jeg parkere i et slikt da, må det være absolutt siste utvei, vedgår Anne Ma Timenes. Som omtalt i Fædrelandsvennen i går, opplever 53 prosent av kvinnelige bilførere parkeringshus som ekstra krevende eller ubehagelig.

— Dette visste vi fra før, sier Jens Bryni, avdelingssjef i Stavanger parkeringsselskap. For nær ti år siden, da Posthallen parkeringshus sto nytt, ble de ti plassene nærmest innkjørselen reservert kvinnelige bilister.

Populære

— Noen synes dette er diskriminerende. Men hos de langt fleste er tiltaket godt mottatt. Disse plassene er hver dag de første av husets 178 parkeringsplasser som fylles opp, sier Bryni.

Parkeringsselskapet i Stavanger fikk ideen fra Tyskland.

At øremerket kvinneparkering i p-hus er vanlig der, bekreftes av tysk-norske Monika Skadberg:

— Slike plasser har vi hatt lenge i mitt hjemland. Det er en kjent sak at mange kvinner synes parkeringshus er mørke og trange. Dessuten frykter mange overfall. Jeg ønsker reserverte plasser for kvinnelige bilister velkommen i Kristiansand, sier Skadberg.

Vil diskutere

Mona Drange (SV), styreleder i Kristiansand parkeringsselskap, avviser ikke tanken.

— Det er viktig at kvinner opplever parkeringshus som trygge. At så ikke er tilfelle hos alle, kan skyldes en kombinasjon av mindre tro på egne kjøreferdigheter og frykt for å bli utsatt for vold, tror Drange.

Hun synes kvinnereservasjon kan diskuteres som ett av flere innspill når nye parkeringshus planlegges.

  • Jeg synes det er viktigere å legge forhold bedre til rette for funksjonshemmede og at alle nye innendørs parkeringsplasser blir lyse og luftige. Dette, pluss overvåkning av parkeringsplassene, tror jeg kan bøte på mye av frykten for parkeringshus, antar Mona Drange.

Høyres Inger Skeie Hansen sier hun er åpen for en diskusjon om saken.

— Det viktigste er jo at et parkeringshus brukes. Da må det føles trygt. I dag oppleves mange som mørke og skumle. Dessuten er vaktholdet elendig, erfarer hun.