KRISTIANSAND:

— De har sendt meg en kontrakt som jeg har returnert uten å skrive under på. Samtidig har jeg stilt en del spørsmål som jeg foreløpig ikke har fått svar på, sier Vaagsvold.

Begrensning

Fylket har forkortet hans leietid for fyrmesterboligen, der galleriet holder til, med tre år, fra 2010 til 2007. Galleriets kjøkken og soverom skal heller ikke være med i leieavtalen, noe Vaagsvold oppfatter som en sterk innskrenking av galleriets bruksareal. Han mener også at kontraktens bestemmelse om at galleriet heretter må søke om å bruke hagen er en tilsvarende begrensning av utfoldelsesmulighetene.

— Fylket gir meg en bedre økonomisk avtale enn jeg hadde med Kystverket. Og de har gitt meg 100.000 kroner til å arrangere utstillingen «Folk» til sommeren. Samtidig legger de begrensninger på huset og arealet som jeg synes det blir vanskelig å leve med. Jeg spør derfor om fylket er interessert i at Galleri Lista fyr skal fortsette og få anledning til å utvikle seg til noe enda bedre, eller om galleriets dager er talte, sier Vaagsvold.

Forbauset

Avdelingsleder for næring, samferdsel og kultur i Vest-Agder fylke, Kjell Abildsnes, er forbauset over Vaagsvolds utspill.

— Jeg trodde vi hadde forhandlet oss frem til en grei løsning. Vi mener vi gir Galleri Lista fyr en veldig god avtale. Vi vil gjerne ha kunstgalleriet på fyret og vi vil bidra til at det skal kunne utvikle seg. Vi gir galleriet gratis lokaler og støtte til virksomheten. Men vi må ha en avtale. Vi vil ha kontroll over utearealene og vi vil se det i sammenheng med den øvrige virksomheten der ute. Ingen får eksklusive rettigheter til utearealene. Vi ønsker å forvalte området som en helhet. Men jeg kan ikke se for meg hva Vaagsvold skulle komme opp med av forslag som han ikke ville få lov til, sier Abildsnes.

— Men hvorfor gir dere ham en kortsiktig avtale?

— I løpet av en treårsperiode er det kanskje behov for å endre ting der noe. Det er for eksempel et press på fylkeskommunen for å legge til rette for en kafe, sier han.

Bør kunne løses

Abildsnes mener fylkeskommunen vil være en aktiv medspiller for Galleri Lista fyr og at konflikten bør kunne løses til alles tilfredshet.

— Derfor har vi nå bedt politikerne i hovedutvalg for næring, samferdsel og miljø å gi oss et råd videre i prosessen. De skal ha møte 26. januar, sier Abildsnes.

Vaagsvold ber politikerne om ikke å godkjenne den fremlagte kontrakten.