OSLO: De første signalene fra romsonden «Huygens» er allerede plukket opp av Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. Sonden steg ned på Saturn-månen Titan fredag formiddag.

– Det er ikke mulig å hente data fra dette signalet, men det bekrefter at Huygens har skrudd seg på som den skulle og sender data til «Cassini» på sin vei ned mot overflaten, sa Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo til NTB da det ble kjent at signalet var plukket opp.

Viktige data

– «Huygens» kan åpne opp for en ny verden vi aldri har sett. Den blir, om alt går bra, en slags tidsmaskin, sier Pål Brekke, seniorrådgiver ved Norsk Romsenter.

Hvis romsonden overlever nedstigningen og landingen på Saturn-månen Titan, vil forskere ha mulighet til å studere den informasjonen som «Huygens» sender tilbake.

Den har måleinstrumenter som kan måle vindstyrke, kjemiske sammensetninger og analysere stoffer på Titans overflate. Fra den starter nedstigningen og til den avslutter innsamlingen av data, vil sonden ha lagret 1.100 bilder som både er fra atmosfæren og selve overflaten av Titan.

180 kuldegrader

– Ett av de store spørsmålene er om instrumentene overlever, og da snakker vi ikke bare om selve landingen. Kraftige vinder eller andre mer uforutsette faktorer kan føre til at all informasjonen uteblir, sier Brekke til NTB.

Temperaturen på Titan skal ifølge forskerne ligge på anslagsvis 180 kuldegrader.

– Det er masse som kan gå galt. Denne sondelandingen er ekstremt krevende, sier Brekke videre.

I en avstand av 1,25 milliarder kilometer fra Jorden og etter sju års reise, kan «Huygens» bli historisk og et viktig gjennombrudd for europeisk romforskning. (©NTB)