KRISTIANSAND: Blant annet for å finansiere pengespillet, lurte han Aetat for nærmere 74.000 kroner. 26-åringen meldte seg arbeidsledig våren 2002 og fikk da dagpenger fra Aetat. Men mot slutten av året fikk han jobb, og skulle da varslet Aetat om dette. Det gjorde han ikke før i midten av mai 2003. Totalt hadde han da fått utbetalt 73.942 kroner urettmessig fra det offentlige.

Mannen har nå betalt pengene tilbake. Han forklarte i tingretten i Kristiansand at han var klar over hva han gjorde, og at han visste det var ulovlig å motta disse pengene fra Aetat. Spilleavhengigheten, som han hadde slitt med i et par år, gjorde imidlertid at han ikke klarte å la være, sa 26-åringen i Tingretten.

For å komme i gang med nedbetalingen av den store spillegjelden har han nå inngått en gjeldsordning med namsmannen. Alt han tjener utover nødvendige utgifter til livsopphold går nå til kreditorene. Dermed klarer han seg så vidt økonomisk, og får i tillegg hjelp fra familiemedlemmer til å holde orden på sin egen økonomi.

26-åringen er tidligere domfelt tre ganger, blant annet for bedrageri. For dette ble han i 2002 dømt til 21 dagers betinget fengsel. Påtalemyndigheten ba om 60 dagers ubetinget fengsel for svindelen av Aetat. 26-åringen selv mente en så lang soning ville ødelegge for hans nåværende jobb og gjeldsordning. Tingretten mente en passende straff var 60 dagers fengsel, men gjorde 40 av disse betinget. I straffutmålingen skriver retten at misbruk av trygdemidler er et stort problem som koster samfunnet store summer.

Retten peker også på at det er relativt store muligheter til å utøve bedrageri av denne typen. «Med lavere risiko for å bli oppdaget, følger et behov for strengere reaksjoner,» skriver retten.

I skjerpende retning peker også retten på at svindelen av Aetat er begått kort tid ut i prøvetiden etter bedrageridommen fra 2002. I formildende retning peker retten på mannens spilleavhengighet og på gjeldsordningen har gått inn på. Retten mener også tilståelsen og tilbakebetalingen av pengene til Aetat er formildende. VIDAR UDJUS