KRISTIANSAND: — Hver morgen i første og andre klasse sto jeg opp fra sengen og tenkte: "Jeg håper dette blir en dag uten mobbing," sier Jørn til fvn.no. Han gikk tre år på en videregående skole i Kristiansand og ble mobbet hver dag.

Jørn har vurdert å stå fram med fullt navn, men våger ikke på grunn av frykt for represalier.

Det mobbes mellom to og tre ganger så mye på skolen som på skoleveien eller på andre arenaer, ifølge forskning Barne og Familiedepartementet støtter seg til.

Skoledagen til Jørn startet med at han ble kalt stygge ting når han kom inn i klasserommet. Deretter begynte den fysiske plagingen.

— De kom bak meg i klasserommet og slo meg med flat hånd mot hodet. Noen ganger slo de med knyttet neve mot tinningen og hodet mitt, forteller han.

Mobberne stjal ting fra Jørn og frøs ham ut. En av mobberne bandt en strømledning rundt halsen på ham og slapp ikke taket før Jørn begynte å slite med pusten. De forsøkte også å gi ham strøm gjennom ubeskyttede 220 volts strømledninger.

Omtrent 50- 75 prosent av mobbingen skjer i friminuttene: på skolegården, i korridorene eller på mer bortgjemte steder. Den kan også foregå i timene hvis læreren ikke er oppmerksom og slår ned på tendenser til mobbing.

— De kastet snøballer med stein og is i, og spylte meg med vann. Jeg unngikk til slutt friminuttene og gjemte meg, sier han.

— De to første årene var jeg livredd. Jeg hadde gladelig betalt penger for å slippe å gå på skolen, sier Jørn.

Etter tre år med utfrysning, fysisk plaging og psykisk terror har legene nå gitt ham diagnosen ulcerøs colitt. Eller kronisk tarmbetennelse. Sagt på godt norsk: Diaré og magetrøbbel hver dag.

Typiske trekk ved ulcerøs colitt er hyppig, løs, blodig og slimet avføring. Mange har moderate symptomer, mens noen foruten uttalt diare kan få mavesmerter, feber, uttørring og lav blodprosent. I tillegg til tarmplagene opplever noen symptomer fra bl.a. lever, galleveier, ledd og hud, ifølge en informasjonsbrosjyre fra Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer.

— Det er helt jævlig. Jeg har fått denne sykdommen på grunn av stresset som mobbingen har påført meg. Det er jevnlig diaré og stress, og jeg har kun våget å fortelle det til lærerne. Ingen andre fikk vite om det. På grunn av sykdommen kan jeg f.eks. ikke reise til Syden på ferie, det blir for mange komplikasjoner.

Lærerne gjorde ingenting, ifølge Jørn. Medelevene brydde seg heller ikke.

— Det var noe av det verste. Lærerne tok det ikke på alvor. Medelevene mine viste en likegyldighet som var helt skremmende. Det hersket også en frykt blant klassekameratene mine mot å gjøre noe for å stanse mobbingen. Empati er ikke kult, liksom.

De som har en mer langvarig og utbredt ulcerøs colitt har en noe økt risiko for tykktarmskreft. Det er derfor nødvendig med regelmessige kontroller med colonoskopi for eventuelt å påvise tidlige celleforandringer i vevsprøver.

— Hva tenker du om framtida?

— Jeg håper jo på at når jeg nå begynner studiene, har jeg lagt alt dette onde bak meg. Det skal bli godt å komme til et mer modent miljø.

— hva tenker du om mobberne?

— Det er helt ufattelig at de kan begå en slik ondskap.

Elever som Jørn kjenner, har fortalt ham at de flere ganger har vært på randen av selvmord på grunn av mobbingen.

— Mobberne mangler medmenneskelighet. Hvordan kan de være så onde? Hvorfor gjør de dette? Hva får de ut av det? spør han.