— For dem som virkelig ønsker det selv, er det å flytte til en ny og praktisk leilighet veldig bra. For andre kunne det vært en bedre løsning å leie seg hjelp der de bor. Mange flytter jo fordi de føler de ikke har overskudd til vedlikehold av hus og hage.

Svalland Booth tror dette er holdninger som er i ferd med å endre seg.

— Den nye generasjonen av eldre vil trolig se annerledes på det å bruke penger på å hyre inn folk som kan ta seg av sånt, slik at de kan bli boende lengre hjemme. De som er gamle i dag er oppdratt til å gjøre det meste selv og til å være forsiktige med penger. Etter hvert vil det bli mer og mer vanlig med hagehjelp og rengjøringshjelp også blant de eldre. Interiørkonsulenten peker også på den helsemessige gevinsten ved å ha en bolig som krever litt innsats.

— Hvis du er i god form, og flytter til en liten lettstelt leilighet, kan du fort oppleve at helsa blir dårligere. I tillegg til at husarbeid holder deg i form, er det godt for psyken å ha noe å tuste med, sier Svalland Booth.

For folk som velger å flytte, har hun følgende råd:

— Ikke kvitt deg med alt av møbler og minner. Ta med deg møbler som betyr noe for deg. Dette gjelder spesielt folk som flytter til såkalte eldreboliger.

— Når det er store forandringer i livet er det godt å ha noe kjent og kjært rundt deg, slik at du ikke føler deg helt fremmed i omgivelsene, anbefaler hun.