Sjokkert kunne de fortelle om hvordan de måtte løpe for livet med flodbølgen i hælene.

Da bølgene kom til ferieøya Koh Lanta sørøst for Phuket i Thailand, grep Åse Elisabeth Stensland (30) og Geir Sørbø (34) barna og flyktet for livet. I sju timer satt de på en fjelltopp, redde for nye bølger.

– Da bølgen kom, grep sønnen min tak i søsteren sin på fire og løp av gårde. På fjellet kom det raskt hundrevis av mennesker som flyktet fra vannmassene som skyllet over land, forteller Stensland på telefon til NTB.

Dermed ble bryllupsreisen for familien på fire fra Stavanger alt annet enn det de planla. Sønnen Sindre (8) og lillesøsteren Miriam (4) lekte i bassenget da foreldrene hørte bruset av den første bølgen.

– Det hørtes ut som en stor fiskestim kom i vannet. Først ble vi stående og se på og lurte på hva dette var. Så kom vannet, og da var det bare å ta beina fatt, sier Stensland.

I sjokk

På Phuket fikk Kristin Salicath Halvorsen opplysninger om at liv gikk tapt da bølgene kom. Hun og mannen Ivan Karlsen hadde kjempeflaks da dro inn til Phuket by lørdag.

– Det er stor katastrofe, mange er døde. Strender og veier er ødelagt, flyplasser stengt. Vi er litt i sjokk, men har det bra, sier de.

Alle hoteller i Phuket er smekkfulle, og det er utrolig vanskelig å få informasjon, sier hun.

Løp for livet

NRK hadde to av sine reportere i området da bølgen kom, Hans-Wilhelm Steinfeld og Geir Rommetveit.

– Vi har reddet livet – min kone, våre to barn og jeg, og heldigvis en rekke andre nordmenn, fordi vi hadde en fjelltopp å løpe til, forteller Steinfeld til NRK.

Steinfeld er på ferie nord for Phuket i Thailand. Familien spiste frokost 30 meter over vannflaten da flodbølgen kom.

– Vi rakk bare å reise oss og løpe for livet, og passe på at ingen kom fra hverandre. Jeg har aldri løpt så fort opp en fjellside, heller ikke Ulrikens vestside, sier en sliten Steinfeld.

Geir Rommetveit befant seg på stranda på Una Watune i Sri Lanka.

– Plutselig steg havet, og jeg ble kastet gjennom to gjerder. Det var helt forferdelig, forteller han.

Da han merket at bølgene kom litt høyere opp, flyttet han bagen sin.

– Så steg plutselig havet, og jeg ble kastet ut av solsenga. De harde tresolsengene slo mot kroppen min. Jeg ble kastet gjennom to gjerder og endte opp i vannbassenget som ligger innenfor stranda, sier Rommetveit til NRK.

Holdt i takvifta

En norsk kvinne måtte holde seg fast i takvifta for ikke å bli tatt av flodbølgen på Phuket, melder TV 2 Nettavisen.

– Hun var på rommet sitt da bølgen kom og blåste døra igjen rett foran henne. Vannet steg til to meter i løpet av ti sekunder. Hun måtte holde seg fast i takvifta for ikke å bli revet med, sier Tore Eide, som reiste sammen med henne.

Flere nordmenn oppholdt seg på Railay Beach i Thailand da bølgene slo innover stranda med full kraft.

– Vi var i ferd med å gå om bord i en båt, men plutselig ble alt vannet langs stranda sugd ut i havet, forteller Daniel Bodilsen fra Drammen til Dagbladet. Han er på ferie i området sammen med søsteren Maria.

Båten han skulle være med, ble plutselig stående på tørr grunn.

– Så kom den første bølgen innover. Vi la på sprang og løp som gærne innover mot land. Vi har rømt opp på en høyde som ligger omtrent 60-70 meter over havet. Vi sitter her i badebukse og bikini og vet ingenting, sier Bodilsen.

Trær på stranda ble revet opp, bassengområder på hotellene ble knust og vann skylte inn over gatene i Railay Beach.

En enorm bølge

Som en scene som kunne vært tatt fra katastrofefilmen «The Day After Tomorrow», forteller stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul (Ap) hvordan hun løp for å redde sin halvannet år gamle sønn som lå og sov da bølgen skyllet inn over stranden ved hotellet hun bodde på i Thailand.

Først trodde hun det var tidevannet som gikk veldig langt ut da flodbølgen nærmet seg stranda.

– Det ble veldig fjære. Det bygde seg opp en kullsvart, enorm bølge. Den holdt seg til å begynne med til strandkanten og skylte ut igjen. Men så kom den svarte bølgen tilbake og fosset innover bungalower, hoteller og barer langs stranda. Folk sprang for livet. De fleste kom seg heldigvis i sikkerhet, forteller Gjul til Kanal 24.