KRISTIANSAND: – Pasientskadenemnda påtok seg i forrige uke skylden og ville ha rettssaken stoppet. De ville heller behandle den videre i nemnda. Det kunne ikke jeg akseptere. Jeg er en eldre mann på 78 år og har ikke en slik lang tidshorisont, sier Bendt Rasmussen til Fædrelandsvennens nettavis.

Rasmussen har gått til sak etter lammelser i ansiktet som han mener kom etter operasjoner i 1994. Lammelsene kom delvis i slutten av 1996. Dette forverret seg i 2000. Beskjeden fra sykehuset i Kristiansand var at det var ikke noe å gjøre, og han måtte leve med ansiktslammelsene.

– Jeg har aldri vært så ”down” i hele mitt liv, sa eks-rederen i retten tirsdag formiddag.

– Jeg kunne ikke akseptere dette. Jeg fant fram til en klinikk i Berlin, hvor jeg fikk behandlinger. Det skulle gi meg en bedre livskvalitet. Dette søker jeg dekket, til sammen omkring 350.000 kroner. Operasjonene i Berlin har gitt meg et nytt liv, sier Rasmussen.

Rasmussen har også søkt menerstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning. Det fikk han ikke. Heller ikke anken nådde fram i Pasientskadenemnda i november i fjor.

Men eks-rederen gav ikke opp. Han ville kjøre saken sin gjennom en sivil rettssak. En ny sakkyndig rapport som ble fremlagt for to uker siden, viser at det er over 50 prosent sannsynlighet at operasjonen for ti år siden førte til lammelsen. Det var også bakgrunnen til at motparten forsøkte å få til en forliksløsning med Rasmussen.

– Vi mener dommeren ikke må ta hensyn til vårt forliksforsøk. Vi mener skaden skyldes at hans nervebaner i ansiktet ligger annerledes enn det som er vanlig. Dermed er dette et unntak fra reglene om erstatning, nemlig at det skylder forhold ved pasienten selv, sa Pasientskadenemndas prosessfullmektig Felix Lous.