KRISTIANSAND: — Vi er lettet og glade, og håper at Solberg nå får tid til å redde stumpene av firmaet sitt, sier hans advokat Bjørn Haugen til Fædrelandsvennens nettavis.

Det var han som anket tingrettens kjennelse om at Solberg fortsatt må sitte i fengsel for brudd på vitneplikten. Dette jar Haugen ment ikke har kvalifisert for fengsling.

— Jeg har ennå ikke sett dokumentene i saken, bare fått muntlig beskjed fra lagmannsretten. Men nå må vi først få Solberg ut, så kan vi håndtere saken derfra, sier Haugen.

Han vil i hvert fall kreve saksomkostninger dekket av det offentlige. Hva annet han akter å gjøre, er ikke bestemt ennå.

Solberg sitter i Arendal fengsel, og skal slippes ut med umiddelbar virkning.

Haugen har allerede klaget dommerfullmektig Morten Henriksen inn for hans behandling av Solberg. Det var Henriksen som først gav tillatelse til fengslingen.

Fredag ble det klart at Solberg stod i fare for å måtte si opp to ansatte, dersom han ikke hadde blitt sluppet fri:

— Han leaser to lastebiler, og fordi han har sittet i fengsel med bare 20 minutters telefontid i uken, har han ikke klart å få betalt leasingleien, sier Haugen.

Derfor krevde leasingfirmaet bilene tilbake, og da hadde to sjåfører manglet biler. Da måtte de enten sies opp eller permitteres. Nå slipper trolig Solberg dette.

Åtte ganger er kjøretøy fra Solbergs firma tatt i fartskontroller med fotobokser. I sju av tilfellene er det slått fast at Solberg selv ikke kjørte. Derfor har påtalemyndigheten innkalt ham som vitne, for å fortelle hvilke av sjåførene hans som har kjørt for fort.

— Jeg har ikke tillit til systemet, så jeg nektet å uttale meg, sa Solberg til Fædrelandsvennen under rettergangsmøtet i slutten av januar torsdag fastholdt at han skal straffes med fengsel for ikke å oppfylle vitneplikten sin.

Påtalemyndigheten mener han har plikt som vitne til å oppgi hvem som kjører lastebilene.