Mandal: — Vi må la lokaldemokratiet bestemme, sa leder Helge Sandåker (Ap) da fylkeslandbruksstyret med fem mot to stemmer valgte å godta de enstemmige vedtakene både i landbruksnemnda og planutvalget i Mandal.

Sandåker påpekte at han i flere sammenhenger har stemt for å råde kommunen til å verne om landbruksjorda. Når enstemmige utvalg i kommunen avviste rådet, valgte Sandåker sammen med representanten for KrF å endre standpunkt og gå sammen med Høyre, Demokratene og Frp.

— Med hagesenter i Marnarkrysset og Lidl på Skinsnes er Mandal sentrum er i ferd med å ekspandere. Det er et resultat av siste kommunevalg der vi fikk flertall sammen med Høyre og KrF for å styre Mandal. Velgerne sa klart fra hvordan de ønsket kommunen skulle styres, sier Harald Øyslebø (Frp) som er leder for landbruksnemnda.

Ordfører Åse Lill Kimestad peker på at det er tverrpolitisk enighet om å bruke landbruksjorda i Marnarkrysset på Ime til næringsformål. Ordføreren er overbevist om at plasseringen for nytt hagesenter vil stoppe betydelig handelslekkasje fra Mandal. Hun peker på at det har vært slitt lenge med å få tilrettelagt for handel utenfor bykjernen, men avviser at kommunen har valgt en ny politisk kurs med handel utenfor bykjernen.

Den arkeologiske utgravningen som er forlangt før hagesenteret kan bygges, er anslått å koste 1.760.000 kroner. Det har medført at grunneieren er betenkt, men Helge Eikeland bak Mandal Hagesenter er innstilt på å starte utgravingen i sommer.

— Vi har strevd så lenge med å slippe til i krysset at vi ikke kan gi oss nå på grunn av kostnadene. Den arkeologiske undersøkelsen vil bli rundt ti prosent av kostnadene for et nytt hagesenter, sier Helge Eikeland.

Mandal Hagesenter har for lengst gjort det klart at virksomheten måtte flyttes fra Mandal hvis det ikke kunne oppdrives ei byggeklar tomt nær sentrum.

— Jeg må takke lokalpolitikerne i Mandal for en fantastisk jobb. Nå kan det være skrevet et nytt kapittel i Mandals historie, sier Helge Eikeland.

Både ordfører Åse Lill Kimestad og Harald Øyslebø har tidligere signalisert at de er innstilt på å få til et spleiselag om utgravingen. Begge har reist spørsmål om det er rimelig at Eikeland skal ta kostnadene alene for å få fram i lyset den første bosettingen i Mandal.

Planutvalgleder Sven Tallaksen (Frp) sier fylkeslandbruksstyrets flertall har gjort den siste dagen i mars til en festdag for lokaldemokratiet i Mandal.

Det står respekt av holdningene til KrF og Ap i fylkeslandbruksstyret når begge mener det ville vært best å si nei til hagesenteret, men likevel lar det slippe inn på grunn av enstemmige vedtak to ganger både i landbruksnemnda og planutvalget, sier Sven Tallaksen som var med på å starte prosessen i Marnarkrysset for snart ett år siden.

Tallaksen uttrykker stor tilfredshet med at begge representantene fra Sjøsanden Næringshage og handelsstanden på befaringen i Marnarkrysset, gav sterk støtte til etablering av hagesenteret.