OSLO: – Han var en av de store og mest fremtredende i mange år, sier Bondevik til Fædrelandsvennen.

Han ble kjent med Lilletun for mer enn 40 år siden, og de pleide et nært vennskap i mange år. Bondevik fulgte Lilletuns sykdomsutvikling på nært hold, og forsto i løpet av sommeren at det nærmet seg slutten.

– Jeg begynte å ane uro like før sommeren, da begynte han å bli dårligere. De siste par månedene skjønte jeg hvilken vei det bar, sier Bondevik.

– Helgen for en drøy uke siden var jeg hos ham i Kristiansand. Vi snakket åpent om døden, som han da visste kom. Men likevel hadde jeg trodd og håpet at det var snakk om uker og ikke dager. Derfor var det veldig vondt da jeg søndag kveld fikk meldingen om at det raskt gikk mot slutten.

– Jon var rede for døden og forsont med den. Men adskillelsen fra de nærmeste er uansett en tøff prosess, sier Bondevik.

Som menneske og politiker hadde Lilletun i følge Bondevik unike egenskaper.

– Hans sosiale intelligens var uovertruffen. Han var nysgjerrig, kom godt overens med og ble glad i alle mennesker. Og de ble glade i ham. Jon var et av de mest rause og varme mennesker jeg har møtt. Hans bortgang er et smertelig tap for hans kjære familie som han var så glad i. Men også for norsk samfunnsliv, KrF, Sørlandet og for meg personlig, sier Bondevik.

Se bildene fra Lilletuns politiske karriere.

Også statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier han har mistet en god venn i tidligere kirke— og utdanningsminister Jon Lilletun som døde i natt, 60 år gammel.

– Med Jon Lilletuns bortgang har norsk politikk mistet en viktig brobygger. Selv har jeg mistet en god venn. Jon Lilletun var med sin lange erfaring en tungvekter i norsk politikk. Han kombinerte faglig dyktighet med politisk teft og stor raushet. Det vil bli en tom plass etter Jon Lilletun i norsk politikk. Det er hans nærmeste - Jons kone, barn og barnebarn – som får våre tanker i dag, understreker Stoltenberg.

Egne saker: Ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland , nestleder Dagrunn Eriksen og fylkesordfører Thore Westermoen roser Lilletuns politiske innsats.

— Jon var lett å bli glad i, derfor var så mange glad i ham. Det store tomrommet han nå etterlater seg er en dyp og smertefull realitet for alle oss i partiet og i det politiske miljøet. Han vil bli dypt savnet av venner, kjente – og ukjente, skriver partileder Dagfinn Høybråten i en pressemelding til fvn.no.

Lilletun var visepresident i Lagtinget og medlem av Stortingets utenrikskomité.

Han er tidligere parlamentarisk leder for Kristelig Folkeparti og var statsråd i Bondevik-regjeringen fra 1997 til 2000. Lilletun ble født i Vossastrand 25. oktober 1945, og har med noen opphold sittet på Stortinget siden 1981. Først som vararepresentant, og fra 1989 som fast representant.

Gud i politikken

Jon Lilletun var i utgangspunktet en typisk Kristelig Folkeparti-representant med basis i det lavkirkelige miljø på Sørlandet. Årene i Stortinget ga ham imidlertid politiske venner i alle partier.

Da Lars Korvald styrte landet i ni måneder etter EF-valget, innførte han fast morgenbønn i alle departementer partiet ledet.

Som kirkeminister fra 1997 gjeninnførte Lilletun samme praksis. Departementets politiske ledelse startet dagen med bønn der de ba om kraft, styrke og arbeidsglede.

– Vi ber om at du er med oss i de avgjørelser vi skal ta i dag, sluttet Lilletun dagens bønnestund.

Han måtte tåle mange bemerkninger for sitt politiske samarbeid med høyere makter, men Lilletun svarte alltid like avvæpnende at morgenbønnen var et åndelig pustehull for departementets politiske ledelse.

Makt i foldede hender

I praktisk politikk viste Jon Lilletun som kirke- og utdanningsminister at det også var makt i de foldede hender. Riktignok tapte han kampen om hvem som skulle bli ny biskop i Oslo da Gunnar Stålsett ble utnevnt, men han tok det igjen på en rekke andre områder av politikken.

Reformer i skolen, voksenopplæring og bedre vilkår for studenter ble merkesaker.

Lenge før årtusenskiftet varslet Lilletun full PC-dekning i alle norske skoler samtidig som han erklærte sin personlige uvilje mot de mange nye duppedittene, spesielt mobiltelefonen.

Samarbeid

Som parlamentarisk leder for Kristelig Folkeparti under Bondeviks andre regjering fikk Lilletun helt andre utfordringer. Det å få gjennom en mindretallsregjerings politikk i Stortinget krever smidighet og tålmodighet pluss en haug andre egenskaper. Lilletun har i ettertid har fått mye av æren for at Bondeviks andre regjering klarte seg bra i Stortinget selv med en stadig krympende oppslutning i folket.

Hvordan han selv opplevde denne tiden er det delte meninger om. Han ga ofte uttrykk for en ulykkelig kjærlighet til Arbeiderpartiet og følte seg direkte uvel over mange av Fremskrittspartiets standpunkter.

Men hans oppgave var å lose regjeringens saker gjennom i Stortinget. Og den oppgaven gjennomførte han helt til han på tampen av regjeringsperioden måtte melde pass da den alvorlige sykdommen rammet ham.

Har du et spesielt minne om Lilletun eller ønsker å gi din kondolanse, kan du skrive det her.