For å se video fra TvSør klikk på linken nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: Det kunne forsker Yngve Carlsson fortelle da han i går la fram sin sluttrapport for formannskapet. I fire år har han forsket på voldelige ungdomsmiljøer i Kristiansand.

— Av 1500 innvandrerungdommer, er det mellom 30 og 50 som er det jeg vil kalle «ville unge» eller hyperkriminelle.

— Mange er ½-generasjons innvandrere. Det vil si at de kom til landet som små barn. Ofte er de mye mer norske enn sine foreldre, og derfor blir rollene i hjemmet forandret. Barna er tolker for sine foreldre, og tar fullstendig kontroll. Det er svært vanskelig å hjelpe dem, vi kaller dem «uregjerlige», sier Carlsson.

«Ville unge»

De «ville unge» er guttene mellom 13 og 16 år som har gjort byen utrygg siste år. Den gjengen som oppholder seg utenfor Seven Eleven og Mc Donalds.

— Det er også noen etniske nordmenn med. Tiltak er ekstremt viktige å sette inn. Forskningen viser at de som begynner med kriminalitet tidlig, de holder på lenger, sier Carlsson.

Slekt-kriminelle

Den andre gruppen består av syv, åtte 20-25-åringer fra den gamle Valla-gjengen. Den besto for tre, fire år siden av opp mot 200 innvandrerungdommer, men er nå marginalisert. En hard kjerne har gått over til å bedrive tung volds- og narkotikakriminalitet.

— Her snakker vi om en hard kjerne ungdom som bedriver slektsrelatert kriminalitet. Slekten er involvert i tunge saker, sier Carlsson, som har fulgt Valla-gjengen tett de siste årene.

Hans unike forskning i Kristiansand begynte i forbindelse med den kraftige oppblomstringen av nynazisme for fire år siden. På den ene siden var det et nazistisk miljø på om lag 40 ungdommer. På den andre siden 200 innvandrerungdommer i Valla-gjengen.

— I dag er nynazistmiljøet redusert til 10-12 personer. De er Norges best overvåkede miljø, og de holder seg i ro. Men de kan begynne å rekruttere igjen, sier Carlsson, og legger til at Kristiansand er eneste by i Norge, bortsett fra Oslo, som har hatt ett nynazistisk miljø i over ti år.

I forskningen sin har han særlig sett på hva slags tiltak som hjelper og hvilke som ikke hjelper når vold og gjengkriminalitet skal bekjempes.

Carlsson trekker fram foreldregrupper som betydningsfullt. Foreldregruppene som ble bygd opp rundt nynazistene, resulterte i stor avskalling fra miljøet.

— Men dette er vanskelig i forhold til innvandrerungdom. Foreldrene er ofte utrygge, de er ikke vant til dialog, og de har ofte fedre som kontrollerer mødrene, mener Carlsson.

Carlsson mener Kristiansand trenger en dyp debatt om skolepolitikk. De siste årene har det vært vanlig å plassere ekstra vanskelige elever i egne opplegg med fem, seks stykker i sammen.

— Fordelene er mange. Men når ungdom fra ulike steder av byen kommer sammen på denne måten, knyttes også kontakter. Jeg er veldig bekymret for at egne «spesialklasser» faktisk virker rekrutterende i gjengsammenheng, sier Carlsson.

Roser kirken

Han roser spesielt Kirkens ungdomsprosjekt som gir over 50 ungdommer et «hjem». De har ikke det hjemme, og får både mat, praktisk hjelp og sosial oppdragelse gjennom kirkens prosjekt.

Carlsson sier politiet i Kristiansand har gjort en formidabel innsats. Særlig viktig er det at saker som gjelder ungdom etterforskes raskt.

— Problemet er påtaleseksjonen og rettsvesenet. Det tar altfor lang tid før reaksjonen kommer, sier han.

Se reportasje fra TvSør.

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player .