INZELL: Torsdag formiddag klokken 10 avskrev en sengeliggende Grødum helt dagens 5000 meter i VM enkeltdistanser.

Samtidig opplyste Aamodt at det også ser dårlig ut for 10.000 meteren lørdag

— 5000 går jeg ikke. Det er dårlig stelt, akkurat nå orker jeg ikke gjøre en dritt, sa gullfavoritten, naturligvis svært skuffet fra hotellrommet i Inzell onsdag.

Pressekonferansen orket han ikke delta på.

Da Fædrelandsvennen traff ham onsdag, hadde sørlendingen 40 i feber, vondt for å svelge og kraftig skallebank. Det eneste skøyteesset fikk i seg av næring, var en kald cola.

— Hva nå med 10.000 lørdag?

— Nå begynner jeg å tvile på den også. Jeg må bli helt frisk, og det veldig kjapt. Nei, jeg er veldig usikker på hva som skjer. Jeg må i hvert fall få kreftene tilbake, sa Grødum til Fædrelandsvennen onsdag.

Øystein Grødum har hatt en imponerende sesong så langt. Gjennombruddet i verdenstoppen førte ham rett inn gullkampen i VM.

Sår hals og hodepine

Det var inntil tirsdag ettermiddag, da han merket at halsen begynte å bli irritabel. Et halv døgn senere våknet han med høy feber. Gårsdagen ble ikke på langt nær som planlagt.

— Mellom klokken 10.00 og 14.00 følte jeg meg bra, og ble veldig optimistisk igjen, men så begynte jeg å fryse skikkelig, etterfulgt av sterk hodepine, forklarer han resignert.

Arendalitten var livredd sykdom i forkant av VM. At den skulle komme nå, virker utgjort.

Helt siden sesongstarten 31. oktober i fjor - 122 dager siden - har Grødum holdt seg frisk som en fisk, og senket den ene rekorden etter den andre - 17 i alt.

— Utrolig kjedelig at dette skulle skje nå, men det hadde vært langt verre om det var om ett år, sier 28-åringen og tenker på Torino-OL neste år.

Betuttet landslagstrener

En til vanlig høyt oppe landslagstrener Peter Mueller var betuttet over elevens helsetilstand.

— Selvfølgelig er jeg, som resten av støtteapparatet og Øystein selv, veldig skuffet nå. Men sykdom kan vi ikke gjøre med annet enn å prøve å bli kvitt den raskest mulig. Slik er toppidretten noen ganger. Den er brutal og det finnes ingen garantier for noe, sier Muller.

Amerikaneren er ikke like bombesikker som eleven om å droppe femmeren.

— Formen hans har svingt veldig, fra bra til verre. Sjansen for at han stiller, er 50/50. Avgjørelsen tar vi etter oppvarmingen. Føler han seg ikke bra, står han over.

Hovedpersonen sier det slik:

— Jeg kommer nok til å prøve meg på noen rolige runder før konkurransen for å se hvordan kroppen reagerer. Men med tanke på 10.000, for i det hele tatt å ha en mulighet til å hevde meg der, vil det være smartest å spare på kreftene. Det er ingen vits i å gå for halv maskin på femmeren og kanskje ødelegge alt før tieren, sier Grødum.

Det norske VM-håpet har lenge gledet seg til VM i Inzell. Det var her han satte sine to første verdensrekorder på én uke i fjor.

Inzell-banen er en av verdens raskeste utendørsbaner.