KRISTIANSAND: — Vi har mottatt anmeldelsen mot WGI og vil vurdere om det skal opptas etterforskning, sier informasjonsrådgiver Bjørg Anne Lien i Økokrim til Fædrelandsvennens nettavis.

Det er advokatfirmaet Olav Sylte i Kristiansand som både har innlevert anmeldelsen til Økokrim, og står bak stevningen av topplederne i WGI. Stevningen er på 2,3 millioner kroner på vegne av 23 medlemmer i WGI. Disse pengene er utestående siden i fjor sommer, da WGI stoppet utbetalingene.

— Med på søksmålet er en familie på fem på Hånes som til sammen har utestående 84.000 kroner, opplyser advokatfirmaet Olav Sylte til Fædrelandsvennens nettavis.

Dette er foreløpig de eneste fra Sørlandet som er med på søksmålet, men i løpet av de siste to dagene har til sammen 150 personer meldt seg som interesserte i å gå til søksmål. I løpet av helgen vil advokatfirmaet gå gjennom deres dokumentasjon, før de tilføyes listen på 23 saksøkere.

Flere av de norske WGI-toppene - Mads Østvang, Tor Einar Olaisen, Geir Bjørhusdal, Steinar Amundsen og Tor Anders Petterøe - granskes av skattemyndighetene.

Hvis de blir dømt, kvalifiserer forholdene de er mistenkt for til ubetinget fengsel. I tillegg kan det for flere av dem bli snakk om tilleggsskatt i millionklassen.

— Det er aktuelt med politianmeldelse av mellom fem og ti personer bare i Østfold, opplyser fylkesskattesjef Øivind Strømme i Østfold. I Nordland kan tallet på anmeldelser komme opp i åtte, og i flere andre fylker forberedes det også saker mot WGI-medlemmer.

Et nytt valutaregister tas nå i bruk for lettere å avsløre pengeoverføringer fra kontoer i utlandet til Norge. Systemet erstatter Norges Banks tidligere registreringer, og det skal blant annet fange opp uttak ved bruk av anonyme debetkort.