Kringkastingssjefen ser fram til en rekke nye muligheter når utbyggingen av det digitale bakkenettet kommer i gang om et års tid:

– Alle vil få inn NRK2. I dag har denne kanalen en dekning på 85 prosent. Vi kan tilby et bredere TV-tilbud, etablere nisjekanaler og det digitale radiotilbudet vi allerede har blir gjort tilgjengelig for alle.

Bedre

Bernander lister opp en rekke andre fordeler ved å digitalisere dagens analoge nett:

– Det gir oss mulighet for etter hvert å sende enkelte programmer i HDTV-standard. Da vil de som kjøper flatskjerm og surround-anlegg få full valuta for pengene. Vi har allerede begynt å lage enkelte produksjoner i HDTV.

TV-seerne vil også få en elektronisk programguide og et langt bedre tekst-TV når digitaliseringen er gjennomført.

– Tekst-TV er et viktig medium med 2,3 millioner brukere på ukesbasis. I digital-TV vil vi få et langt mer spennende tekst-TV der vi kan legge inn lyd og bilder. Vi får et tekst-TV som kan minne om internett, og dette er ikke minst et tilbud til dem som ikke bruker internett, sier Bernander til NTB.

Skal nå alle

Den gamle TV-antennen kan ta inn de digitale signalene, men seerne må kjøpe og montere en boks som formidler de nye signalene. Bernander er opptatt av at alle TV-seerne må få glede av det nye tilbudet, og forteller at det planlegges mange tiltak for å sikre at ingen faller utenfor:

– Vi vil arbeide tett sammen med kommunene og vi kommer blant annet til å engasjere hjemmehjelperne. De kan hjelpe eldre med å sette opp boksen. Vi vil også gi informasjon gjennom pensjonistforeninger og bruke andre kanaler for å nå fram til alle. Vi bygger blant annet på erfaringer som svenskene har gjort. Der er de analoge sendingene slukket i de første regionene, og det har gått utrolig bra.

Bakkenett

Utbyggingen av digitalt bakkenett har møtt en del motstand, men Stortinget har med stort flertall vedtatt at det skal gjøres.

– For NRK er dette avgjørende. Vi har en forpliktelse til å dekke hele landet, og den kan vi ikke oppfylle uten det digitale bakkenettet. Det digitale bakkenettet innebærer at alle som ikke kan motta satellittsendinger og alle som ikke har kabel-TV får et bredt TV-tilbud, sier Bernander.

Han lover at NRKs tilbud fortsatt skal være gratis, men kan ikke si noe om øvrige kanaler eller hvilke kanaler som blir tilgjengelige utenom NRKs tilbud i det nye nettet.

– Publikum avgjør hvilke kanaler som blir formidlet. Vi ser at det er stor interesse for å abonnere på flere kanaler. Hele 80 prosent av dem som har fått digital-TV i Sverige velger å abonnere på tilleggskanaler, sier NRK-sjef Bernander. (©NTB)