London : Flammene herjet i morgentimene enda mer intenst enn dagen før. Brannmannskapene hadde planlagt å dempe ilden med en blanding av vann og skum, men dette ble først utsatt av frykt for at grunnvannet skulle bli forurenset. Mandag morgen fikk mannskapene likevel klarsignal til å ta i bruk skumblandingen.

Brannen var begrenset til området der det lagres opp til 150.000 tonn drivstoff for fly. Drivstofflageret utenfor Hemel Hempstead 40 kilometer nordvest for London ligger like ved den gamle båtkanalen Grand Union Canal, slik at rikelig med vann var tilgjengelig på stedet.

Skadde

Minst 43 mennesker kom til skade, to av dem alvorlig, i den voldsomme eksplosjonen ved Buncefield-lageret tidlig søndag morgen. Årsaken til eksplosjonen var mandag morgen ennå ikke kjent, men polititalsmenn sa at det trolig dreide seg om en ren ulykke.

– Men vi holder alle muligheter åpne, sa politimester Frank Whiteley i grevskapet Hertfordshire. Etter de blodige bombeaksjonene i London sist sommer, fryktet mange briter at brannen ved Buncefield-lageret kunne skyldes en terrorhandling.

En talskvinne for det franske oljeselskapet Total, som driver lageret i samarbeid med amerikanske Texaco, avviste rykter om at årsaken til brannen var en lekkasje i en oljetank. Hun tilføyde at det vil ta flere dager, før eksperter kan begynne å lete etter brannårsaken.

Redde

Mange var også redde for at den voldsomme røykutviklingen fra brannen ved lageret skulle forurense miljøet og påføre mennesker helseskade. Astmapasienter og eldre mennesker ble advart mot å puste inn røyk som kunne inneholde partikler av sot.

Røykskyen som steg til værs fra ulykkesstedet, hadde mandag morgen en utstrekning på rundt 230 kilometer.

– Røyken vil nesten helt sikkert drive over til Frankrike når vinden friskner til, sa en meteorolog i London.

Eksplosjonen skapte kaos i trafikken, blant annet på den store motorveien M1 som går fra London og nordover i landet. Mange bilister panikkhamstret bensin, selv om det var drivstoff for fly og ikke for biler som ble lagret ved Buncefield. (©NTB)