KRISTIANSAND: — Vi har lagt inn en utkjøpsklausul for å ivareta dem som mener at staten bør eie sine egne bygg, sier høyskoledirektør Tor A. Aagedal ved HiA.

I går la han fram en innstilling på at det private firmaet Ugland Eiendom bygger HiAs nye campus i Grimstad i Teknologiparken. Dette er et avvik fra praksis slik den har vært utøvd for eksempel ved Campus på Gimlemoen. Der har Statsbygg stått for utbyggingen. I Aust-Agder er HiAs virksomhet fremdeles spredt på de tre stedene Dømmesmoen, Grooseveien og Sykehusveien. Nå skal alt samles i en campus. Alternativet til Uglands Teknologipark var å bygge ut Statsbyggs eksisterende bygningsstruktur i Grooseveien. I begge tilfellene ville man endt opp på 25.000 kvadratmeter.

I høyskoledirektørens utredning heter det at Grooseveien er det økonomisk mest gunstige alternativet. - Det er snakk om to millioner kroner mindre i leie i året, totalt 28 millioner kroner, grunnen til at det er gunstigere er at man får en mindre andel nybygg, sier Aagedal.

Når han likevel gikk for Teknologiparken skyldes det følgende: - Tomta er en god del større og mer frittliggende. Vi får boligene til studentene liggende helt innpå slik som på Gimlemoen, og jeg tror vi får et mer levende miljø, sier Aagedal, som også mener campustanken er best ivaretett i Teknologiparken.

Egentlig skulle HiA-styret avgjort saken allerede 16. november, men så kastet Statsbygg og Ugland Eiendom fram et forslag om å samarbeide. Meningen var at Statsbygg skulle bygge ut Uglands eiendom. Nå har samarbeidet trukket i langdrag ettersom Statsbygg så sent som torsdag ba om utsettelse. Dermed falt høyskoledirektøren ned på Ugland-alternativet som forutsetter 30 millioner kroner i leie i 30 år. Eget kulturhus til studentene er også med i byggeplanen til erstatning for det nåværende Luftslottet i Grooseveien. Dessuten ligger det altså ved en klausul om statlig utkjøpsrett for bygningsmassen. Styret i HiA tar stilling til saken onsdag, men det er departementet som har siste ord, fordi det er snakk om en leieavtale på mer enn ti år. TORGEIR EIKELAND