KRISTIANSAND: — Hun forsøkte å drepe meg. Jeg fikk et knivstikk i halsen med en svær brødkniv, og et knivhogg i håndleddet. Hun kom over meg på kjøkkenet, og jeg fikk kastet henne vekk. Hun falt bakover og fikk kniven i ryggen. Hun forsøkte vel å ta seg for da hun falt, forteller 25-åringen fra Kvinesdal til Fædrelandsvennen.

For første gang forteller 25-åringen med egne ord hva som skjedde i samboernes bolig på Røynebu i Fjotland. Han lot seg intervjue etter gårsdagens fengslingsmøte i Kristiansand tingrett.

— Forstår du at det er vanskelig for folk å skjønne at det kan ha skjedd slik du forklarer?

— Ingen tror meg, men det skjedde slik jeg sier. Jeg husker det veldig godt, for jeg ble truet på livet flere ganger av henne, sier 25-åringen.

Politiet tror ham ikke. De mener han knivstakk samboeren i ryggen og drepte henne med forsett.

Levde i rus

Samboerparet levde et liv i rus gjennom fire år, den siste perioden på Røynebu i Fjotland. Flere ganger hadde de forsøkt å få hjelp for rusproblemet både gjennom fastlege og via psykiatrien. Han trengte medisinering for sin ADHD-diagnose, men fikk det bare delvis.

— Det er en stor svikt at det ikke skjedde noe. Men det verste med alt, er at hun er borte. Jeg tenker fortsatt på det hver dag, sier 25-åringen.

De var begge ruset den ettermiddagen hun ble drept. De hadde småkranglet tidligere på dagen, men det hadde roet seg. Ifølge 25-åringen blusset det kraftig opp igjen.

Gjemte brødkniv i sofaen

— Vi satt i hver vår sofa inne i stuen. Plutselig spratt hun opp med en kniv i neven. Jeg tror hun må ha gjemt den bak sofaputen. Hun kastet seg fram og stakk meg i halsen. Jeg fikk kastet meg bakover, men det er fortsatt merke, sier 25-åringen og peker på et arr bak noe skjeggvekst på halsen.

— Jeg reiste meg opp, og da hogg hun etter meg med kniven. Jeg holdt hendene opp for å forsvare meg, og hogget traff meg i håndleddet. Blodspruten sto ut av neven, og jeg ramlet bakover ut på kjøkkenet. Det ble et basketak. Hun kom etter og forsøkt å stikke meg igjen, hele tiden ropte hun at hun skulle drepe meg. Jeg klarte å kaste henne unna, og det var da det skjedde, forteller 25-åringen.

Forsøkte gjenopplivning

Han forsøkte gjenopplivning på henne en god stund før han ringte nødnummeret. Han lot mobiltelefonen stå på, og registrerte at de kom først 38 minutter etter at han hadde ringt.

— Det går ikke an at det skal gå så lang tid. Det sto om livet, faktisk for oss begge to. Jeg var veldig svimmel som følge av blodtapet. Det virket som om de kjørte sent fordi de ville bli kvitt oss begge to, sier 25-åringen med en bitter undertone.

Han ble selv operert på sykehus for knivskadene i håndleddet.

25-åringen har brukt tiden i fengselet godt. Han har trent mye og lagt på seg tjue kilo, ifølge ham selv. Han har også fått medisiner mot sin ADHD-lidelse.

Tekniske bevis avgjør

Det interessante når saken kommer opp i Lister tingrett før jul, er hvordan bevismaterialet mot 25-åringen står. For det er ingen andre vitner enn ham til dramaet i bolighuset.

De rettsmedisinske undersøkelsene av den døde kvinnen, vil vise om det er faktisk mulig at kniven har gått inn i ryggen hennes mens hun selv holdt kniven og falt bakover, slik samboeren forteller. Vinkelen og inngangen på stikket vil være sentralt i forhold til hvordan avdøde må ha holdt kniven. Om hans DNA er på kniven, er også sentralt.

svein.versland@fedrelandsvennen.no