Landslagstrener Åge Hareide kunngjorde i dag uttaket til kampen mot Sveits på Ullevaal neste uke. De tre Start-spillerne Kristofer Hæstad, Marius Johnsen og Alex Valencia er med i uttaket.

Bakke med

To dager etter at Eirik Bakke gjorde comeback i engelsk serie for Leeds ble 27-åringen hentet inn i Åge Hareides landslagstropp.Bakke fikk gullklokka etter kampen mot Romania i 2003, men siden har skader satt ham utenfor både klubb— og landslag. Åge Hareide har flere ganger uttalt at han gledet seg til Bakke ble frisk igjen. Nå er han det.

– Jeg så ham på Viasat fra hotellsengen i København klokka elleve om kvelden. Han har spilt alle treningskampene til Leeds og har ikke stått over en eneste trening. Han er en spiller med solid erfaring, og han er frisk for første gang på lang tid, sa Hareide etter å ha gitt Bakke plass i troppen som møter Sveits på Ullevaal neste uke.

Han får sjansen til å melde seg på i kampen om sentrale midtbaneplasser i høstens VM-kvalifisering.

– I Kristofer Hæstad og Christian Grindheim har vi to ungfoler på midten, og de bør ha litt erfaring rundt seg. Bakke og Tommy Svindal Larsen har den erfaringen, og så får vi se hvordan det står til med Martin Andresen når vi kommer til neste uttak.

Stig Inge Bjørnebye pratet med Bakke før uttaket.

– Han gleder seg til neste uke, sa Bjørnebye.

VIF-debutanter

Mens Bakke er tilbake etter et langvarig opphold, fant Hareide plass for to debutanter i troppen – begge fra Vålerenga. Christian Grindheim og Kjetil Wæhler ligger an til å få debutantnåla.

Sammen med Steffen Iversen sørger de for at Vålerenga har tre spillere i troppen. Kjetil Rekdal varslet før uttaket at han ville ta en telefon til Hareide og be om at hans spillere skjermes for ytterligere belastning i en ytterst travel måned.

– Jeg har stor forståelse for det, men Kjetil har ikke ringt meg. Det jeg kan si er at det går an å avpasse belastning på spillere. Vi har gjort det for Rosenborg i noen privatkamper, og vi kan gjøre det nå også, sa Hareide.

– Men vi har så få treff sammen at vi har behov for både å se spillere og få de relasjonelle ferdighetene i orden til Slovenia-kampen. Jeg skal garantere at belastningen på Vålerenga-spillerne onsdag ikke blir større enn om de hadde trent med klubben.

Kampen mot Sveits er siste test før høstkampene som avgjør om Norge kommer til VM-sluttspill. Grindheim og Wæhler har nok lyst til å melde seg på i kampen om å være med på det.

Ny venstreback

Alex Valencia er også i troppen, og bidrar til at Start og Vålerenga er de fremste leverandørene av spillere – med tre hver.

– Alex er en av de mest klassiske kantspillerne vi har i Norge i øyeblikket, og han spiller på et godt lag der han viser ting jeg håper han kan vise for oss også.

Thorstein Helstad er eneste utespiller fra Rosenborg i troppen.

– Det er viktig å sjekke hvor spillerne står. Vi har noen som er i god form i dag, og noen har fått et kraftig oppsving. Da tenker jeg særlig på John Carew, sa Hareide.

John Arne Riise er også i troppen, men han er utestengt mot Slovenia i september. Det gjør at andre ligger an til å spille venstreback mot Sveits.

– Vi må ha inn en annen venstreback, bekrefter Hareide, og det kan åpne for Marius Johnsen. (©NTB)

Her er hele uttaket:

Keepere:

Espen Johnsen, Rosenborg

Thomas Myhre, Charlton

Utespillere:

Eirik Bakke, Leeds

André Bergdølmo, København

John Carew, Lyon

Christian Grindheim, Vålerenga

Erik Hagen, Zenit St. Petersburg

Thorstein Helstad, Rosenborg

Kristofer Hæstad, Start Steffen Iversen, Vålerenga

Marius Johnsen, Start Tommy Svindal Larsen, Odd Grenland

Claus Lundekvam, Southampton

Morten Gamst Pedersen, Blackburn

John Arne Riise, Liverpool

Alex Valencia, Start Kjetil Wæhler, Vålerenga

Ole Martin Årst, Tromsø