KRISTIANSAND: — Dette er grusomt beklagelig. Det er bare å legge seg helt flat. Det er en kjedelig sak som har påført pakkeselskapet og Price Club både dårlig reklame, mye arbeid og økonomisk tap. Men jeg var ikke i tvil om at det var pupper eller larver da så det her tirsdag, sier byveterinær Gjermund Bø.Han mottok nærmest med vantro brevet fra Statens Institutt for folkehelse i går. Der var konklusjonen helt klar: Det var ikke mark, men riskorn som var på kyllinglåret.- Den eneste trøsten er at også landets fremste eksperter på dette var i tvil før de sjekket dette nøye, sier Gjermund Bø.Entomolog Preben S. Ottesen ved Folkehelsa bekrefter dette og kommenterte saken slik overfor Fædrelandsvennen i går kveld:- Overrasket

— Jeg så kjøttet i gjennomsiktig glass og de hvite tingene og trodde først det var spyfluelarver eller pupper. Jeg må si jeg ble overrasket da jeg la det under mikroskopet og ikke fant noen munnåpning. Jeg tok en stivelsesprøve, og da kunne jeg raskt konstatere at dette var ris og ikke noe annet. Det er riskorn som har svellet i fuktighet, sier dr. philos. Preben Ottesen.- Dette er pinlig for de det gjelder, men jeg vil si at det i denne saken var «skjellig grunn til mistanke» om at dette var larver eller pupper. Jeg vil betegne det som et hendelig uhell at det ble trukket gale slutninger, sier Ottesen.- Fire så det

— Vi var fire her på kontoret - to inspektører, meg selv og en fra laboratoriet - som så på kyllinglåret og de hvite fremmedelementene. Det falt ingen av oss inn at dette var ris. De hvite tingene hadde tversgående brune striper - sikkert som følge av steking - og så ut som larver. For ikke å snakke om det som lå under skinnet. Nei, jeg var aldri i tvil, sier Gjermund Bø.- I etterpåklokskapens navn han en si at jeg nok burde sjekket dette nærmere i mikroskop eller kuttet i en av dem. Det gjorde jeg altså ikke, men sendte restene videre til nærmere undersøkelser, sier Bø.Må komme fra steking

I et brev til kunden som kjøpte kyllinglåret, Syvert Dahle, skriver Gjermund Bøe at han tror risen må ha kommet på kyllingen i forbindelse med steking.- Jeg regner med at ris er tilført kyllinglåret under stekingen i stekepannen med redskap som har vært i kontakt med ris, skriver Gjermund Bø.- Tror det ikke

Syvert Dahle reagerer med vantro da vi ringte ham i går kveld og fortalte om resultatene fra undersøkelsene i Folkehelsa.- Det er bare helt umulig at dette er ris. Vi sjekket dette så nøye før vi leverte det til Næringsmiddeltilsynet og har pratet om det etterpå. Det er ikke mulig at det har kommet noe ris fra redskap vi har brukt da kyllingen ble stekt, sier Dahle som sier at de spiste ris sammen med kyllingen.- De som lå under skinnet kan ikke vært ris. Jeg skjønner ikke dette, sier Dahle.Skadet oss

Price Club Norge sendte i går ettermiddag en telefaks til Fædrelandsvennen og pekte på de store skadene avisens oppslag av saken har hatt for virksomheten - ikke bare i Vågsbygd, men også i andre deler av landet siden både VG og Dagbladet har fulgt opp saken. Dagbladet hadde en artikkel om dette i går:- I løpet av noen formiddagstimer har vi mottatt 500 henvendelser med naturlig nok rasende kunder og et utall returer. Jeg tør ikke tenke på hvor mange vi vil få, skriver toppsjefen Henrik Thoresen i en pressemelding.Han sier at virksomheten vil komme tilbake overfor media for å vurdere eventuelle rettslige skritt.