KRISTIANSAND: — Jeg velger å være optimist, og håper og tror at dette kan være uttrykk for en mer varig trend.

Det sier Liv Skare Falkum i Trygg Trafikk i Vest-Agder.

I løpet av hele fjoråret omkom tretten mennesker i trafikken i Vest-Agder. Sagt på en annen måte, så innebærer dette at antallet trafikkulykker med alvorlig og tragisk utgang er høyest i løpet av andre halvår.

I fjor var det tre som omkom i første halvår og ti i andre halvår.

— Jeg håper likevel at den markerte nedgangen som vi nå ser i antall dødsulykker i trafikken ikke er et tilfeldig blaff, sier Liv Skare Falkum.

Men hun er samtidig fullt innforstått med at ferietrafikken nå står for døra.

— Sommertrafikken er simpelthen farlig, sier hun.

— Da er det stor trafikk og tilhørende stor risiko for å komme ut for ulykker.

Det er flere årsaker til den høye ulykkesrisikoen i sommertrafikken.

Det er flere personer i bilen enn vanlig, og det har en tendens til å svekke oppmerksomheten om vei og trafikk. Mange kjører også med tungt lastede biler. Dermed blir kjøreegenskapene annerledes enn det føreren er vant til, noe som kan forårsake ulykke.

— Det er også mange som kjører langt lengre turer og etapper, enn det de er vant med. Noen legger også opp så stramme kjøreplaner at det resulterer i stress og kav, sier Falkum.

Liv Skare Falkum maner feriebilistene til å beregne god tid, slik at de kan ta pauser og slippe stress.

— Etter hvert kommer også høsten, og ny form for risiko?

— Det er riktig. Men kanskje vil vi oppleve at det er mulig å komme gjennom sommer og høst, med markert lavere dødstall enn det vi opplevde i fjor, sier Skare Falkum.

Hun minner også om at det uansett er små tall man opererer med i Vest-Agder, og at marginene mellom en alvorlig trafikkulykke og en dødsulykke ofte er marginal.

— Jeg velger imidlertid å tro at vi nå ser en utvikling som beror på at trafikantene tar større ansvar. Mer kunnskap om årsaken til ulykkene, nedsatte fartsgrenser og flere trafikksikre veier kombinert med prikkbelastning, er trolig momenter som har betydning, sier hun.