KRISTIANSAND: — Det at man skal være brun for enhver pris, er en ny og farlig trend, spesielt blant ungdom. Dette kan gi fatale konsekvenser i voksen alder, sier Ellen Beccer Brandvold, fagsjef i Den Norske Kreftforening.

Hun kommer med krass kritikk av den nye og ansvarsløse solingstrenden blant dagens unge og karakteriser den som svært alvorlig og korttenkt.

Fædrelandsvennen skrev tirsdag om at mange sørlendinger, spesielt ungdom, blåser i å bruke beskyttelse når de soler seg og synes det er mye viktigere å bli brune raskt enn å tenke over at gjentatt forbrenning over flere år kan føre til hudkreft og føflekkreft når man blir voksen.

Flere og flere får hudkreft

Kreftforeningen kommer år etter år med sterke advarsler mot ansvarsløs soling. Siden 1950- tallet har antallet tilfeller av hudkreft økt med hele 500 prosent.

— Det er svært alvorlig og korttenkt av dagens ungdom å gi blaffen i farene ved ubeskyttet soling. Hovedårsaken til at flere og flere rammes av hudkreft i Norge i dag, er nettopp ungdommens nye solingsvaner, sier hun.

Beccer Brandvold er ikke i tvil om at soling som del av en ny ungdomskultur er hovedårsaken til at så mange flere blir rammet av kreft i dag.

— Før var det et tegn på status og velvære å være blek. Nå er det omvendt. Vi bruker sola for å leve opp til dagens skjønnhetsideal om å være brunest mulig, sier hun og presiserer at dette idealet i utgangspunktet ikke er naturlig for nordisk hud.

Unge gutter verst

Tross unge jenters fokusering på utseende og kropp, er det faktisk de unge guttene som er verst når det gjelder ubeskyttet soling.

— Guttene er de største synderne. De går med en forestilling om at kremer er noe feminint som de ikke skal bruke. Dette er selvfølgelig en farlig holdning, og overhodet ingen bagatell! Voksne menn er de hardest rammede når det kommer til hudkreft, forklarer Beccer Brandvold.

Hun kommer med en klar oppfordring til dagens unge om å begynne å tenke over hvilken fare de utsetter seg for ved å bli solbrente gang på gang.

— Soling er som med røyking. Ingen får lungekreft etter å ha røykt i ett år. Det er langtidsvirkningene som er fatale, slår Beccer Branvold fast.

ann.magritt.arnli@fedrelandsvennen.no