Se video av brannen fra vårt arkiv — videohenvisning på slutten av artikkelen

KRISTIANSAND: - Jeg var nede på trappa for å ta meg en røyk da jeg kjente eimen av røyk. Jeg oppdaget at det brant i et avlukke oppe på loftet. Det var ikke noe brannslukningsapparat der oppe, så jeg gjorde alt jeg kunne for å vekke de andre beboerne i huset - jeg skrek og sparket i veggen. Så ringte jeg brannvesenet.

Dette fortalte den 41 år gamle mannen i Kristiansand tingrett mandag. Mannen som opprinnelig er fra Oslo, bodde i en av de fire leilighetene. Han var i ferd med å bli kastet ut av boligkontoret i kommunen på bakgrunn av klager på bråk.

Startet nede

Både politiets krimteknikere og brannvesenets folk som kom på stedet, konkluderer med at brannen startet i trappehuset i første etasje.

— Brannen spredde seg i vifteform nedenfra og på skrå oppover. Det ser vi på bilder av flammene fra ytterveggen. En brann sprer seg fort oppover og mye seinere nedover, forklarte krimtekniker Lars Gustav Engemyr i Agder politidistrikt i tingretten mandag.

Trillebag i trappa

Krimteknikerne fant i kjellertrappen under en utbrent trillebag som kan ha stått i trappen oppe og blitt påtent. Politiets teori er at brannen var påsatt.

— Jeg har ingen tro på at brannen har startet på loftet. Den øvre delen av trappen mellom første og andre etasje var helt utbrent, sa Engemyr.

Den tiltalte mannen er uføretrygdet og pasient på psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus Kristiansand. De rettspsykiatrisk sakkyndige har erklært mannen psykotisk da han angivelig tente på.

Kan ikke straffes

Påtalemyndigheten fester ikke lit til mannens forklaring om at han oppdaget brannen oppe på loftet. Han er tiltalt etter mordbrannparagrafen i straffeloven. Det vil si at han tente på uten å forsikre seg om at det ikke var andre mennesker i huset. Han er også tiltalt for skadeverket på firemannsboligen.

Hvis mannen blir funnet skyldig, kan han ikke straffes på vanlig måte siden han var psykotisk. Derfor mener aktor Anne Gro Aanensen Kleven at mannen må dømmes til tvunget psykisk helsevern.

Brannmester Helge Zachariassen var med på den korte utrykningen til Oddernesveien 5A. Han fortalte i retten at brannfolkene så flammene og røyken allerede da de kjørte ut av portene på brannstasjonen.

For varmt for røykdykkere

— Det var en slik varmeutvikling da vi kom til stedet, at brannen enten må ha vært eksplosiv, eller det må ha brent lenge. Det var både flammer og så varmt ved inngangspartiet at vi ikke kunne sende røykdykkere inn. Og normalt er det varmest rundt arnestedet, sa Helge Zachariassen.

Brannfolkene startet slukkingen uten å vite om huset var tømt for folk.

— Vi var glade da vi noe senere kunne konstatere at ingen menneskeliv hadde gått tap, sa Zachariassen.

Varmeutviklingen var så sterk at også de to nabohusene ble evakuert. Plastkledningen på det nærmeste huset smeltet av den heftige varmen.

Det var ikke noe feil med det elektriske anlegget i huset, bekrefter en rapport.

svein.versland@fedrelandsvennen.no

SE REPORTASJEN FRA TV SØR

Du må ha Windows Media Player for å se bildene.Programmet kan hentes hos Microsoft

TVSørs reportasje med ISDN

TVSørs reportasje med bredbånd