KRISTIANSAND: Den nå 39 år gamle mannen som hele tiden har innrømmet å ha forårsaket brannen, forklarte til politiet at han hadde fest og i den anledning hadde kjøpt inn spylervæske. Etter å ha drukket denne på tom mage, kastet han blant annet opp over et vitnemål som lå i leiligheten. Da han bestemte seg for å brenne opp det tilsølte vitnemålet, gikk det meste galt.

Pute full av sprit

Først brant mannen seg på fingrene. Så mistet han det brennende vitnemålet ned på en pute som tok fyr. Han prøvde deretter å slukke flammene med en annen pute, men måtte raskt gi opp. Ifølge 39-åringen spredte flammene seg raskt fordi puten som han mistet det brennende papiret på, var dynket med sprit.

Da flammene ble for store, forlot han leiligheten og oppsøkte flere bekjente i nabolaget for å høre om de hadde noe han kunne ruse seg på.

Flere lå og sov

Det var natt til 25. november 2010 at leilighetsbygget på Hamresanden brant helt ned til grunnen. Åtte leiligheter, der det i flere lå personer og sov, gikk tapt. Retten var enig med konstituert statsadvokat Hilde K. Sakariassen i at liv fort kunne ha gått tapt. Til alt hell ble imidlertid ingen personer skadet.

39-åringen var tiltalt for mordbrann med en strafferamme på opptil tre års fengsel. Aktor la ned påstand om at 39-åringen skulle betale til sammen 3,8 millioner kroner i erstatning til forsikringsselskapet og beboere i leilighetsbygget.

Slapp rimeligere

Retten kom under noe tvil fram til at 39-åringen ikke opptrådte grovt uaktsomt, og lot han slippe med fem måneders fengsel, hvorav to måneder ble gjort betinget. Han slipper også å betale millionerstatning til If skadeforsikring, men må ut med til sammen 190.000 kroner til tre av beboerne som mistet alle sine eiendeler.

Ved straffeutmålingen ble det i formildende retning lagt vekt på 39-åringens umiddelbare tilståelse, og at saken var blitt liggende så lenge hos politiet. På den andre side fant retten det straffeskjepende at han ikke varslet de andre beboerne om brannen som oppstod klokken tre om natten.