VED ELVEBREDDEN: Slik tenker arkitekten seg den nye svømmehallen i Kvinesdal. Foto: SVERRE

KVINESDAL: – Dette blir et av de største enkeltløftene for kommunen når det gjelder nybygg. Anlegget har en kostnadsramme på 72 millioner kroner, sier ordfører Odd Omland.

Den nye svømmehallen skal bygges ved elvebredden i Faret, like ved gangbroen som går over til sentrum. Svømmehallen vil blant annet få et 12,5 x 25 meter stort idrettsbasseng, stupeanlegg for én og tre meter, en lang vannsklie, eget varmtvanns— terapibasseng og klatrevegg.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at forslaget har den beste planløsningen og en poetisk tilnærming med en vakker liten indre lysgård.

To tårn

Utvendig får bygget to tårn, som vil romme henholdsvis en klatrevegg og stupetårn. Det var likevel byggets indre kvaliteter som var utslagsgivende for juryen.

– Vi satser på at svømmehallen skal stå ferdig i juni 2015. Med den sentrumsnære beliggenheten vil dette gi et løft til hele sentrum, der det også planlegges 200 nye boliger i umiddelbar nærhet. Det har vært tverrpolitisk enighet om å bygge ny svømmehall, som vi håper skal gjøre det enda mer attraktivt å bo i Kvinesdal, sier Odd Omland.

Glad for oppdraget

Partner og medforfatter av prosjektet, sivilarkitekt Per Christian Brynildsen, sier de hadde veldig lyst på dette oppdraget. RATIO Arkitekter har tidligere tegnet Nordlysbadet i Alta og to badeanlegg i tilknytning til henholdsvis Rikshospitalet og St. Olavs hospital i Trondheim.

– På Sørlandet har vi tidligere tegnet museet og biblioteket på Vigeland i Lindesnes, rådhuset i Åmli som åpnet i fjor og Minne kultursenter i Åseral. Vårt siste store oppdrag var det nye konserthuset i Stavanger, sier Per Christian Brynildsen.

Stor interesse

Det var opprinnelig 25 norske og utenlandske arkitektfirma som meldte seg på i konkurransen om å tegne svømmehallen i Kvinesdal. Av de fem som kvalifiserte seg til finalerunden var fire norske og et svensk. I tillegg til vinneren, RAITO Arkitekter i Oslo, var finalistene Asplan Viak AS (Kristiansand), LINK Arkitektur AS/Multiconsult AS (Oslo), Carl-Viggo Hølmebakk AS/Degree of Freedom/Multiconsult AS (Oslo), White Arkitekter AB i Gøteborg.

Leder Jostein Kvinlaug i Kvinesdal svømmeklubb er ser fram til at bygda skal få en større svømmehall. Han er overbevist om at den nye hallen vil bety økt rekruttering til svømmesporten.

Når den nye svømmehallen står ferdig, vil dagens varmtvannsbasseng på Åmot og det lille skolebassenget på Liknes barneskole bli stengt. Svømmebassengene på Kvinlog og Knaben som nylig har blitt opprustet for henholdsvis fire og fem millioner kroner, vil bestå.