KRISTIANSAND: Klokka 03 natt til søndag reiser Ingrid Mæhre seg for første gang på en lang stund etter å ha satt seg på operasjonslederens pult tre og en halv time tidligere. Hun går på kjøkkenet. Henter to knekkebrød og danderer nista med ost fra tube.

I tre og en halv time har hun styrt Agder politidistrikt. Natta er ikke ferdig. Fortsatt sitter det fire operatører på sine pulter og med sine skjermer. Ute er det fortsatt mange patruljer.

Nok å gjøre

Fra klokka 21 til klokka 04 natt til lørdag loggførte politiet 75 forskjellige oppdrag. I samme tidsrom kom det 304 telefoner. Mange av dem på nødnummeret 112. Det var rolig på telefonen fra klokka 21 til klokka 23. Så dro det seg til halvannen time, før aktiviteten tok seg opp.

Operasjonsleder Ingrid Trønnes Mæhre styrte operasjonssentralen til Agder politidistrikt natt til søndag. Foto: Jon Anders Skau

— Det skjer mye når folk skal ut om kvelden, det skjer litt når de er ute, og det skjer noe når de er på vei hjem, eller kommet hjem, konkluderer operasjonslederen.Hun fanger opp en nødsamtale. Minuttet etterpå er nøden avblåst.

— Det ringte nettopp en kvinne på nødtelefonen. Hun er en av våre "faste" innringere. I dag fortalte hun at hun hadde vært innblandet i en hendelse. Vi godsnakker med henne, fordi vi vet at telefonen kommer som resultat av et behov for å snakke. Dermed løser vi opp tilværelsen for kvinnen. Da har vi gjort jobben vår, sier Mæhre.

Også litt muntert

Tilværelsen for de ansatte på politiets operasjonssentral er ikke kjedelig. Da en innringer, natt til søndag, mer eller mindre hysterisk forteller at to polititjenestemenn er dratt inn i en bil, ble det litt muntert blant politifolkene på jobb.

— Det er en ransaking som pågår, får vi vite.

Natt til lørdag var roligere lørdag enn vanlig.— Intensiteten varierer. Været spiller en avgjørende rolle for om vi har mye å gjøre eller ikke. Det er mer hektisk om sommeren enn om vinteren, sier operasjonslederen.

En av operatørene formidler melding på sambandet om slåsskamp utenfor McDonald’s i Kristiansand. Sekunder etter at meldingen var formidlet på det krypterte og lukkede sambandet, kvitterte to patruljer fra Kristiansand at de allerede var på plass.

— Patruljene vet hvor de skal være i Kristiansand sentrum om natta. Derfor kommer de raskt til stedet, sier Mæhre.

Grill på natta

En brannmelding om natta vekker munterhet blant operatørene. Noen skal ha nattmat og fyrer opp grillen på terrassen. Naboen oppfatter det hele som brann. Dermed rykker både brannvesen og politi ut.

— Det har sin pris å bli sulten på natta, bemerker en av operatørene litt sarkastisk.

— Kult, nærmest roper operasjonslederen ut i det ellers stille lokalet hvor operasjonssentralen holder til.

— Vi har fotpatrulje i Kristiansand sentrum.

OP_9.jpg Foto: Jon Anders Skau

Ingrid Mæhre er mer enn fornøyd med at politiet en lørdagskveld har anledning til å sette inn en fotpatrulje.På pulten til de erfarne politifolkene står det vannflasker. Det er få som drikker kaffe. Hjemmelaget kransekake er tilgjengelig.

I løpet av natta har politiet besvart flere hundre telefoner. Kun tre tapte anrop ble registrert.

Ved 02.30-tida melder en patrulje i Kristiansand om pågripelse av en person som gjorde innbruddsforsøk i en bil. Fra vinduet kan politifolkene med egne øyne se rett ned på gjerningsstedet i Festningsgata.

Klokka nærmer seg tre. På en av storskjermene på veggen, ved siden av beskjeden om hvilken jurist som kan gi bevæpningstillatelse, ser operatørene at natteravnene kommer inn i politikjelleren for å ta av seg arbeidsantrekket. For natteravnene er økten over.

Men ikke for politiet. Operasjonssentralen er åpen døgnet rundt.