Det har regnet godt over Aust- og Vest-Agder i løpet av natten, men ikke så mye som ventet. Foto: Torstein Øen

— Det er ikke kommet så forferdelig mye nedbør i løpet av natten, men det har også vært store, lokale forskjeller. De fleste stedene i Vest-Agder er det kommet rundt ti millimeter, og det er ikke de store mengdene, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt.

Lørdag ettermiddag sendte Meteorologisk institutt ut OBS-varsel for Agder og Telemark, der det ble varslet om mellom 20 og 40 millimeter nedbør enkelte steder på tolv timer. Det slo dermed ikke helt til - på det meste falt det 13 millimeter over Mandal i vest og Hynnekleiv i øst i natt.

— Slik vi ser det nå, har det ikke vært grunnlag for OBS-varsel. Det er ser ut til at vi har bommet med noen mil, for de kraftigste bygene har kommet lenger nord, sier Alsvik Walløe.

Vanskelig varsling

Han presiserer at sommerværet aldri er helt godt å bli klok på, selv ikke for erfarne meteorologer.

— Sommernedbøren er den aller vanskeligste nedbøren å varsle. Vinternedbøren kommer ofte i større systemer som danner en bred front der nedbøren faller jevnt over alt. Sommernedbøren er mer preget av lokalt kraftig nedbør over mindre områder av gangen, og er langt vanskeligere å varsle, forklarer statsmeteorologen.

Fuktig dag

Om søndagsværet kanskje ikke står i stil til gårsdagens OBS-varsel, vil det likevel bli en fuktig dag på Sørlandet.

— Det kan fortsatt komme kraftige byger, men det meste ser ut til å ha sluppet i kystområdene, og nedbøren vil nok falle mest over innlandet nå frem til omtrent midt på dagen, sier Alsvik Walløe.