OSLO: – Takk til alle ektemenn, svigermødre og besteforeldre og alle andre som har sørget for at vi har kunnet stille opp i denne valgkampen, sa Erna Solberg til en jublende forsamling.

Hun sa at med en oppslutning på godt over 17 prosent, slik det så ut til på prognosene, er det Høyre som er dette valgets vinner.

– Så skulle jeg selvfølgelig ha ønsket at når man er ferdig med å telle, at det blir et borgerlig flertall. Og jeg synes ærlig talt at ingen av oss skal gi opp ennå, for det er fintelling i mange fylker, poengterte Høyre-lederen, som fortsatt trodde på muligheten for en borgerlig regjering etter valget.

Tøff realitet

De rødgrønne får ifølge SSBs prognose flertall med 87 mot 82 mandater etter at 53,5 prosent av stemmene er talt opp.

Et styrket Arbeiderpartiet bidrar sterkt til dette. Etter at 1.358.555 stemmer er telt opp, gir prognosen Ap 35,1 prosent, en oppgang på 2,4 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg.

SV ligger an til å gjøre et dårlig valg, med en tilbakegang på 2,7 prosentpoeng til 6,2 prosent. Senterpartiet får 6,4 prosent, en marginal nedgang på 0,1 prosentpoeng.

Ifølge prognosen blir dette dermed mandatfordelingen i en ny regjering: Ap 65, SV 11, Sp 11. På borgerlig side er det særlig Venstres resultat det knyttes spenning til. Partiet ligger og vaker i området rundt sperregrensen, vipper over og under etter hvert som stemmene telles opp. Dette ser imidlertid ikke ut til å rokke ved blokkfordelingen mellom rødt og blått.

Tidlig rød-grønn trend

Da vel 630.000 stemmer var telt opp, viste prognosen fra Statistisk sentralbyrå (SSB) også et rødgrønt flertall med 85 mot 84 mandater. Høyre gjør et svært godt valg og slår tilbake mot alle dårlige meningsmålinger. Partileder Erna Solberg tar med 17,2 prosent et lagt skritt vekk fra katastrofevalget i 2005 og ligger an til sju nye mandater på Stortinget.

Helt til det siste har det vært dødt løp mellom blokkene, og valgdagsmålingene gir ikke noe entydig svar på hvor det bærer. Avstanden mellom de rødgrønne og de fire opposisjonspartiene er så liten at det stadig kan bikke begge veier.

Her finner du alle resultatene.

SV faller

På regjeringssiden bekrefter prognosen tilbakegangen for SV. Partiet lå ved 21-tiden an til å få 6,8 prosent, en nedgang på 2 prosentpoeng fra det allerede dårlige valget i 2005. SV mister tre mandater og ligger an til å få tolv representanter i det nye Stortinget.

Tendensen helt opp under valget har vist medvind for Arbeiderpartiet, men motbakke for SV. Dette bildet blir bekreftet av prognosen til SSB. Her ligger Ap an til hele 35,7 prosent, en framgang på hele 3,0 prosentpoeng. Dette resultatet gir ett nytt mandat og bidrar delvis til å kompensere for SVs tap.

Senterpartiet gjør et svært anstendig valg og beholder med 6,7 prosent sine 11 mandater på Stortinget.

Her kan du se vår tv-sending og diskutere valget med redaktøren.

Frp og H fram

På borgerlig siden har Frp vist fallende oppslutning de siste to ukene og lander ifølge prognosen på en oppslutning på 22,3 prosent, nesten identisk med rekordresultatet fra 2005. Frp vil med et slikt resultatet ha brutt trenden fra senere valg om sterkt fall fram mot selve valgdagen. Frp erobrer ett nytt mandat og får til sammen 39 plasser på Stortinget.

Høyre ser ut til å bli valgets klare vinner. Prognosen gir partiet 17, 1 prosent, en oppsiktsvekkende framgang på 3,1 prosentpoeng. Dette gir en gevinst på hele sju mandater, men altså ikke nok til å sikre et borgerlig flertall.

Partileder Erna Solberg opplevde sterk motgang i starten på valgkampen, men har gjort alle spådommer til skamme. Forhåndsstemmene viser en sterk underliggende vekst for Høyre som meningsmålingene ikke fanget inn da alt fokus var på Ap og Frp.