KRISTIANSAND: – Jeg har stemt siden jeg var 18 år. Det var bare under 2. verdenskrig, de fem årene der, at jeg ikke stemte, forteller Margith Elisa Andersen.

Det er god stemning hjemme hos 106-åringen denne tirsdagen.

Andersen, som bor for seg selv på Tømmerstø i Kristiansand, er klar for å avgi sin stemme i årets stortingsvalg.

– Spesielt

foto
Eva Ottesen, fra Kristiansand kommune, hjelper Margith Elisa Andersen med å finne fram den riktige stemmeseddelen. Foto: Tormod Flem Vegge

Fra tirsdag av ble det mulig å avgi forhåndsstemme. Marianne Tronstad og Eva Ottesen er ansvarlige for valggjennomføringen i Kristiansand kommune. De to er på plass for å motta Andersens stemme, og de synes situasjonen er ganske så spesiell.

– Ja, det er veldig spesielt være hjemme hos ei dame på 106 år, sier Ottesen.

– Det er utrolig hyggelig å komme hjem til noen for å ta imot stemmer. Det er en god måte å praktisere valgordningen på, fortsetter Tronstad.

Ved hvert valg i Kristiansand kommune er det mellom 40 og 50 personer som stemmer hjemme, ifølge kommunen. Det hele fungerer ved at to representanter fra kommunen tar med seg ei valgurne rundt på besøk hos dem som ønsker det.

– Det er viktig å følge prosedyrene. Gangen er at velgeren legitimerer seg, slik at vi er sikre på at vi har med riktig person å gjøre. Så har vi med et sett med stemmesedler. Vi tilbyr hjelp med stemmesedlene, og vi har taushetsplikt, forklarer Tronstad, som understreker at det alltid skal være to representanter fra kommunen til stede når det tas imot en stemme.

– Har stor betydning

foto
Marianne Tronstad, fra Kristiansand kommune, sjekker at Margith Elisa Andersen er den hun sier at hun er, ved å sjekke passet. Foto: Tormod Flem Vegge

I stua til Margith Elisa Andersen er døtrene Laila Synnøve Andersen (82) og May-Rita Andersen Bakkeli (66) til stede. 106-åringen er mor til fem barn. Tre av dem lever.

Døtrene synes det er litt morsomt at moren skal stemme, og de to må bare smile.

Moren må legitimere seg selv med passet sitt. Deretter velger hun stemmeseddel med partiet hun skal stemme på. Seddelen stemples, og så puttes den opp i stemmeurnen.

– Nå har jeg valgt. Det er en viktig ting som har stor betydning, sier Margith Elisa Andersen.

– Hvorfor er det viktig å stemme?

– Hvis vi ikke stemmer, har vi i grunn ingenting å klage på hvis det er noe vi ikke liker.

Ikke hemmelig

foto
May-Rita Andersen Bakkeli (66), minstedatteren til Margith Elisa Andersen, benyttet anledningen til å avgi sin stemme. Til venstre for henne står Eva Ottesen fra Kristiansand kommune. Foto: Tormod Flem Vegge

– Er det hemmelig hva du stemmer?

– Jeg har stemt KrF helt siden partiet startet opp.

– Hvorfor stemmer du på akkurat det partiet?

– Det er fordi Kristelig Folkeparti ikke forsøker å få kristendommen bort fra samfunnet. Jeg tror på Jesus, på himmelen og at det er noe som kalles en evig fortapelse. KrF bidrar til at Guds ord fortsatt kan forkynnes i kirker og bedehus.

– Hvordan er det å avgi stemme som 106-åring?

– Jeg har jo fått hjelp, så det gikk bra. Jeg er veldig glad for at jeg fikk være med å stemme i dag. Dette må være mitt siste valg.

– Er du helt sikker på det?

– Nei, det er ikke jeg som bestemmer det. Det er det Gud som gjør. Men jeg føler meg ferdig nå. Det er vondt å være så avhengig av hjelp, sier Andersen.

– Stolt

foto
Margith Elisa Andersen (106) ler godt når vi ber henne holde et innrammet fotografi av henne selv, der hun var 18 år. Foto: Tormod Flem Vegge

Datteren May-Rita Andersen Bakkeli påpeker at det var moren selv som ønsket å stemme.

– Jeg er stolt over at hun stemmer. Hun ville helst stemme i et valglokale, men så ble vi tipset om at det var mulig med hjemmestemming, sier Bakkeli, som forteller at hun bor like i nærheten av moren og har hatt hovedansvaret for henne i 24 år, delvis i samarbeid med hjemmesykepleien.

Margith Elisa Andersen, som er født 12. juli 1915, har levd under 1. verdenskrig, 2. verdenskrig, under spanskesyken og nå under koronapandemien. Hun er for øvrig ikke vaksinert mot covid-19, for koronavaksinen ønsker hun ikke.

Døtrene forteller imidlertid at moren ble vaksinert for spanskesyken i 1917, og Fædrelandsvennen får faktisk se vaksinasjonsattesten.

– Har forsøkt å leve sunt

foto
May-Rita Andersen Bakkeli (66) forteller at hun er fascinert av de 106 år gamle hendene til moren Margith Elisa Andersen. Foto: Tormod Flem Vegge

Margith Elisa Andersen forteller at det mest positive med livet nå, det er samvær med barn, barnebarn og oldebarn.

– Det er mye godt i livet, men også mye vondt, bemerker 106-åringen.

– Hva er de beste øyeblikkene i livet ditt?

– Det var da jeg ble gift med min mann. Og da jeg ga livet mitt til Jesus.

– Hvilket råd har du til folk flest når det gjelder livet?

– Det er at de må tro på Jesus. Det vil de aldri angre på.

– Hvordan er det mulig å bli så gammel som deg?

– Jeg vet ikke, men jeg har forsøkt å leve sunt. Jeg har ikke levd et utsvevende liv. Og så har jeg spist mye fisk, sier Andersen.