OSLO: Det erfarer Dagens Næringsliv.

En mulig oppløsning av Kristiansand skal ha vært ett av punktene i en hemmelig avtale, en såkalt B-protokoll, som Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum laget under regjeringsforhandlingene i Hurdal.

– Hvis dette stemmer, er det en skandale. Jeg vil be Støre om svar selv om vi ennå ikke har fått møtet vi har bedt om, sier ordfører Jan Oddvar Skisland til DN.

Slik avtaler inneholder ofte hvordan sensitive saker skal løses, og skal ikke ut i offentligheten. DN har fått bekreftet at Kristiansand er tema her, men har ingen detaljer om enigheten om prosessen rundt en folkeavstemning.

Vil ikke kommentere

I Hurdalsplattformen står det at et kommunestyre må søke om oppløsning av en kommune, og flertallet i Kristiansand bystyre sa nei til å sende en søknad 1. desember i fjor.

Da fikk også ordfører Jan Oddvar en sms fra Støre om at «sånn er demokratiet».

Men allerede på dette tidspunktet skal Sp ha hatt seieren i boks, slik DN beskriver det. Overfor avisen benekter Støre dette:

– Det vil jeg ikke si. Avgjørelsen om folkeavstemning i Søgne og Songdalen ble tatt etter det, sier Støre, som ikke vil kommentere rundt den mulige B-protokollen.

– Det har jeg ingen kommentar til, sier han.