KRISTIANSAND: — I forbindelse med kutt i budsjettet for 2008 foreslo vi å droppe den kommunale ordningen med gratis buss til skoletoget i sentrum. Forslaget ble deretter vedtatt av politikerne, opplyser rådgiver Svein Kvernes på skolekontoret i Kristiansand til fvn.no.

Skolekontoret sparer ifølge Ole Petter Ingvaldsen på økonomiavdelingen 100.000 kroner på dette.

Etter det fvn.no kjenner til, rammer kuttet omlag ti skoler i kommunen. En av disse er Vårdåsen skole på Søm. Her går kuttet utover både elevenes og skolens økonomi.

Elevene må betale 20 kroner

  • Vi bruker 16.000 kroner av vårt eget stramme budsjett. I tillegg må vi ta 20 kroner per elev for å dekke de resterende kostnadene, sier FAU-leder Natascha Pedersen ved Vårdåsen skole.

Pedersen er misfornøyd med at skolekontoret ikke lengre vil tilby gratis buss.

— De fleste har nok ingen problemer med å punge ut med en tjuekroning for billetten, men dette er en prinsippsak for oss. Det blir ikke noe ordentlig 17. mai-feiring uten skoletog, og det blir feil at ungene skal måtte betale for å være med på det, sier hun.

Frivillig å gå i tog

Kvernes forsvarer kuttet av bussordningen med at 17. mai er en fridag, og ikke en del av læreplanen.

— Det er frivillig for elevene om de vil delta i skoletoget. Når vi foreslo å kutte bussordningen fremfor andre budsjettposter var det fordi vi mente det var det som ville gå minst utover det å drive en god skole, opplyser Kvernes.

Han understreker at skolekontoret likevel ønsker at alle elevene kommer seg inn til toget. Han regner ikke med det vil by på store problemer at de ikke får gratis buss til sentrum

— Jeg tror de fleste kommer seg inn til byen på en rimelig grei måte, sier han.

Sender brev til skolekontoret

Vårdåsen skole sender i disse dager ut brev til foreldre om at de må betale for å få sine barn inn til skoletoget med buss, eller velge andre løsninger.

Natascha Pedersen tror flere vil velge å kjøre ungene sine inn til byen.

— Det vil skape et enda større kaos av biler i byen på 17. mai. Gratis buss hadde gjort alt mye lettere, og det ville i tillegg vært mer miljøvennlig, sier Pedersen.

Hun vil oppfordre de andre skolene som blir rammet av busskuttet om å sende klagebrev til skolekontoret. Det kommer Vårdåsen skole til å gjøre.